eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája Gaszner András háziorvos kecskeméti rendelőjében az oltás napján, 2021. május 12-én.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Már a negyedik oltás is szóba került egy kockázati csoportnál

Esetükben több százszoros koronavírus kapcsán a kórházi kezelés rizikója, így indokolt, hogy minél magasabb szintű védelem alakulhasson ki náluk.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legújabb irányelvei szerint a közepesen vagy súlyosan immunhiányos állapotú betegek akár negyedik adag oltást is kaphatnak. A harmadik adagot a 18 év fölötti, bizonyos immunhiányos állapotban levő amerikaiak számára augusztusban engedélyezték. A CNN cikke szerint az akkori indoklás szerint két adag felvétele után az érintettek szervezetében nem feltétlenül alakul ki a megfelelő immunválasz.

A Johns Hopkins Egyetem nyári kutatásának eredménye szerint az immunhiányos állapotú betegeknél a legtöbb oltotthoz viszonyítva 485-ször nagyobb az esélye annak, hogy a koronavírus-fertőzés annyira súlyossá válik, hogy kórházba kerülnek, vagy bele is halnak a betegségbe.

Kisebb kutatásokban az úgynevezett áttöréses, kórházi kezelést igénylő fertőzések 44 százaléka az immunhiányos állapotúak körében következett be.

Az immunhiányosok nagyobb eséllyel is adják tovább a fertőzést.

A kutatások azt is bebizonyították, hogy egy harmadik adag oltás növeli az érintettek szervezetében az ellenanyagszintet, egy negyedik pedig még tovább emelhetné azt. Ezért fél évvel a harmadik dózis felvételét követően ők negyediket is kaphatnak, melyről kezelőorvosuk dönthet.

A közepesen vagy súlyosan immunhiányos állapotú emberek közé tartoznak az aktív rák elleni kezelésben részesülők, egyes szervátültetettek, egyes őssejt-beültetésen átesettek, az előrehaladott vagy kezeletlen HIV-fertőzéssel élők, illetve az immunrendszert elnyomó szereket, például kortikoszteroidokat nagy mennyiségben szedők. A CDC nekik azt ajánlja, még többszörösen oltottként is kerüljék a tömeget és viseljenek maszkot, ha zárt térbe mennek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×