eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Fiatal nőt beoltanak AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával a kölni központi mecsetben 2021. május 8-án. A kölni lakosok előzetes regisztráció nélkül is megkaphatják az oltást.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Ilyen a Pfizer oltásának hatékonysága serdülőkben

A Clalit Kutatóintézet a Harvard szakembereivel közösen elemezte a serdülők oltásának izraeli adatait.

A tanulmány az eddigi legnagyobb olyan szakmai anyag, amely a koronavírus elleni vakcina hatékonyságát szakmailag lektorált módon értékeli serdülők körében, országos, tömeges oltási környezetben, valamint az első olyan vizsgálat, amelyben a delta variáns dominált.

Az elemzést izraeli adatokon végezték: az ország vakcinázási arányok tekintetében vezető szerepben van a világon – írja a MedicalXpress.

A delta idején vették fel az adatokat

Az eredmények kiegészítik a Pfizer klinikai vizsgálatainak adatait, amelyek 1983 fős mintája csak a tünetes megbetegedésekre tudott koncentrálni még a delta előtt. A mostani vizsgálat 2021. június 8-tól szeptember 14-ig tartott, egybeesett Izrael negyedik koronavírus-fertőzési hullámával, amelynek során a delta variáns volt a domináns törzs az országban az új fertőzések esetében.

A kutatók 94 354, 12-18 éves beoltott serdülő adatait tekintették át, összevetve 94 354 oltatlan serdülő esetében a fertőzés fennálló kockázatával, a súlyos betegségek kockázatával, az egészségi állapottal és az egészségkereső magatartással összefüggő demográfiai, földrajzi és egészségügyi jellemzők széles skálája alapján. Az egyéneket dinamikusan osztották be az egyes csoportokba a változó oltási státuszuk alapján.

Az eredmények szerint a kétszeresen oltott serdülőknél 7-21 nappal a második adag után

a tünetes fertőzés kockázata 93 százalékkal csökkent az oltatlanokhoz képest, a fertőzés általános kockázata pedig 90 százalékkal csökkent.

A második dózist közvetlenül megelőző időszakban, az első dózist követő 14-20. napon a vakcina hatékonysága alacsonyabb volt: a tüneteket okozó koronavírus kockázata 57 százalékkal csökkent az oltott egyéneknél, a fertőzés általános kockázata pedig 59 százalékkal. Nem állt rendelkezésre ugyanakkor elegendő adat a súlyos megbetegedések, a kórházi kezelés és a halálozás előfordulásának csökkenésére vonatkozó becsléshez, mivel ezek a kimenetelek ritkák a serdülők körében.

A kételyeket törlik el az eredmények

"Ezek az eredmények meggyőzően mutatják, hogy egy héttel a második adag beadása után a vakcina rendkívül hatékony a serdülőknél a tüneteket okozó koronavírus és az összes dokumentált fertőzés ellen" – mondta Ran Balicer professzor, a tanulmány vezető szerzője, a Clalit Kutatóintézet igazgatója és a Clalit innovációs igazgatója.

Ben Reis, a Harvard Medical School Predictive Medicine Group igazgatója szerint eddig a vakcinával kapcsolatos bizonytalanság egyik fő oka a vakcina hatékonyságára vonatkozó információk hiánya volt, ezeket az aggályokat azonban a mostani vizsgálat eltörli.

A vizsgálat megfelelő valós körülmények közti kiegészítése a klinikai kutatásoknak, azok eredményeit megerősíti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×