eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A comet, an asteroid, a meteorite falls to the ground against a starry sky. Attack of the meteorite. Meteor Rain. Kameta tail. End of the world. Astranomy.
Nyitókép: Getty Images

Minden idők legnagyobb üstököse tart a Föld felé

A Bernardinelli–Bernstein-üstökös akár 96–160 kilométer széles is lehet.

A Bernardinelli–Bernstein-üstökös 2031-ben érkezhet, de a Földre nem jelent veszélyt a monumentális objektum. A számítások alapján korábban 18 csillagászati egységnél nem került közelebb a Naphoz, 2031-re azonban akár 11 csillagászati egységnyire is megközelítheti. Szabad szemmel ekkor sem lesz látható, ám a csillagászoknak ez a pillanat egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy közelebbről is megvizsgálják minden idők legnagyobb üstökösét – írja a hirado.hu.

A különleges objektumot Pedro Bernardinelli és Gary Bernstein, a Pennsylvaniai Egyetem csillagászai fedezték fel hét évvel ezelőtt, a hivatalos tanulmány azonban ez idáig váratott magára. Az üstökös, mely a becslések szerint 96–160 kilométer széles, pályamodellje szerint utoljára körülbelül ötmillió évvel ezelőtt lépett be a Naprendszerbe, az Uránusznál pedig nem jutott közelebb. A Nap hője alig érte, ami hozzájárult a megmaradásához.

A pályamodellje szerint az Oort-felhőt szeli át, megközelítve a Naprendszert.

„Az egyik legjobb dolog ezzel az üstökössel kapcsolatban az, hogy van még egy kis időnk, amíg a legközelebb kerül a Naphoz, ezért évekig tanulmányozhatjuk,

hogyan fényesedik ki, ahogy eléri a Nap melege” – mondta Amy Mainzer, az Arizonai Egyetem csillagásza és üstökösszakértője. Hangsúlyozta, hogy az üstökös régebbi, belső rétegei még érdekesebbek lehetnek, mivel segíthetnek felfedni, hogy pontosan miből állt az a gáz- és porfelhő, amelyből Naprendszerünk született.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×