eur:
394.74
usd:
371.29
bux:
65904.68
2024. április 16. kedd Csongor
Megkapja egy nő az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját harmadik, emlékeztető oltásként a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. szeptember 15-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kiderült, hogy adható-e egyszerre az influenza és a koronavírus elleni oltás

A Pfizer és az AstraZeneca vakcinájával egy időben beadott influenza elleni védőoltás biztonságos egy brit klinikai kutatás szerint.

Bár voltak, akik többféle mellékhatást tapasztaltak a kísérlet során, összességében elmondható, hogy leginkább enyhe vagy közepes mellékhatások fordultak elő, azok közül is legjellemzőbben fejfájás, izomfájdalom, átmeneti fáradékonyság és az injekció beadásának területén tapasztalt fájdalom volt a leggyakoribb. A vérvizsgálatok megerősítették, hogy egyik oltás hatékonyságára sem volt negatív hatással a másik vakcina, attól függetlenül, hogy két külön karba vagy egymás után ugyanabba a karba kapták-e azt a résztvevők. Az egyik influenzaoltás, a Sanofi FluBlokja ugyanakkor hatékonyabb volt, ha a Pfizer koronavírus elleni oltásával egy időben kapta meg azt az oltott személy – írja a The Guardian. Az eredményeket a Lancet magazin publikálta.

Kevesebbszer kell orvoshoz mennünk

Rajeka Lazarus, a vizsgálat vezető kutatója, a University Hospitals Bristol and Weston NHS Foundation Trust fertőzőbetegség-szakértője és mikrobiológia szakorvosa szerint az előzetes, még nem lektorált eredmények igazán pozitív képre utalnak, amelyek csökkenthetik a mindkét oltásra jogosultak orvosi időpontfoglalásait is.

"Az eredmények tükrében nem számítunk arra, hogy az emlékeztető oltások hatékonyságára az egyidejűleg felvett influenzaoltásnak bármilyen hatása lehetne"

– mondta. Világszerte komoly az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy a következő influenzaszezon rosszabb lehet, mint az elmúlt években, mivel az emberek influenzával szembeni immunitása csökkent a távolságtartás miatt.

Ötféle vakcinát használtak

Angliában és Walesben tizenkét helyszínen végezték a kísérletet: a második Pfizer vagy AstraZeneca oltást felvevőket oltották egyidejűleg influenza ellen is. A 679 embert 65 év fölötti és alatti csoportba osztották be, volt, aki a koronavírus elleni oltás mellé influenzaoltást kapott, míg mások placebót.

Összesen háromféle influenza elleni oltást adtak a kétféle koronavírusoltás mellé.

Három-négy héttel később a résztvevők influenzaoltást vagy placebót kaptak, mindenki az ellentétét annak, amit eredetileg. Két-három hét múlva pedig beszámoltak az esetleges mellékhatásokról és ekkor vettek tőlük vért is.

A legtöbben így kérnék később is az oltást

A résztvevők háromnegyede számolt be legalább egy mellékhatásról attól függetlenül, hogy milyen vakcinákat kapott egyszerre. Súlyos mellékhatás egyetlen embernél fordult elő: őt migrénes roham miatt vitték kórházba. Az önkéntesek 97 százaléka készen áll a jövőben is arra, hogy egyszerre kapja meg a kétféle vakcinát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×