eur:
392.36
usd:
361.65
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Nyitókép: eol.org/Ghedoghedo

Értékes lelet került elő egy cseh kőfejtőből - most tárta fel a titkát

Több mint száz éve őrzött leleteket vizsgáltak újra.

Még a mai Csehország területén is éltek ősi tengeri krokodilok - derült ki a Bécsi Természettudományi Múzeumban (NHM) már több mint száz éve őrzött leletek új vizsgálatából és rendszertani besorolásából. Eszerint a múzeumban lévő megkövült őshüllőfogak a Metriorhynchidae család fajaitól származó leletek legfiatalabb ismert példányai közé tartoznak.

A jura földtörténeti korban akár hétméteresre is megnövő ősi tengeri krokodilok éltek a Föld egyes részein, az új kutatás szerint Csehország területén is - olvasható az Acta Paleontologica Polonica című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

A különböző tengeri fosszíliákat tartalmazó leletcsomag 1912-ben érkezett a múzeumba a cseh város, Stramberk kőfejtőjéből. Ez két, nagyjából kétcentiméteres fogkoronát is tartalmazott, melyeket német, cseh, lengyel, angol és osztrák tudósok vetettek vizsgálat alá.

Az intézmény hétfői közlése szerint a fogak a Metriorhynchidae családból származó, az Archosauriákhoz tartozó ősi tengeri hüllőké. Ez annál is inkább meglepő, mert az üledék, amelyben találták őket, a jura kort követő kréta korban keletkezett.

A vizsgálatok szerint a leletek a Plesiosuchus és a Torvoneustes nemekbe tartozó egyedek maradványai. Ezen nemek képviselői úszókká alakult végtagjaikkal úsztak az akkori sekélyebb tengeri területeken. Míg a Plesiosuchus nembe tartozók más tengeri hüllőkre vadásztak, addig a Torvoneustes nem tagjai halakkal és ammonitákkal táplálkoztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×