INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

tudomány

régészet

lelet

Értékes lelet került elő egy cseh kőfejtőből - most tárta fel a titkát

Értékes lelet került elő egy cseh kőfejtőből - most tárta fel a titkát

Infostart / MTI

Több mint száz éve őrzött leleteket vizsgáltak újra.

Még a mai Csehország területén is éltek ősi tengeri krokodilok - derült ki a Bécsi Természettudományi Múzeumban (NHM) már több mint száz éve őrzött leletek új vizsgálatából és rendszertani besorolásából. Eszerint a múzeumban lévő megkövült őshüllőfogak a Metriorhynchidae család fajaitól származó leletek legfiatalabb ismert példányai közé tartoznak.

A jura földtörténeti korban akár hétméteresre is megnövő ősi tengeri krokodilok éltek a Föld egyes részein, az új kutatás szerint Csehország területén is - olvasható az Acta Paleontologica Polonica című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

A különböző tengeri fosszíliákat tartalmazó leletcsomag 1912-ben érkezett a múzeumba a cseh város, Stramberk kőfejtőjéből. Ez két, nagyjából kétcentiméteres fogkoronát is tartalmazott, melyeket német, cseh, lengyel, angol és osztrák tudósok vetettek vizsgálat alá.

Az intézmény hétfői közlése szerint a fogak a Metriorhynchidae családból származó, az Archosauriákhoz tartozó ősi tengeri hüllőké. Ez annál is inkább meglepő, mert az üledék, amelyben találták őket, a jura kort követő kréta korban keletkezett.

A vizsgálatok szerint a leletek a Plesiosuchus és a Torvoneustes nemekbe tartozó egyedek maradványai. Ezen nemek képviselői úszókká alakult végtagjaikkal úsztak az akkori sekélyebb tengeri területeken. Míg a Plesiosuchus nembe tartozók más tengeri hüllőkre vadásztak, addig a Torvoneustes nem tagjai halakkal és ammonitákkal táplálkoztak.

Nyitókép: eol.org/Ghedoghedo
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018