eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma
Egészségügyi alkalmazott egy antigén gyorstesztet elemez a torinói Cottolengo kórházban, ahol megkezdték a dolgozók és a látogatók tesztelését a koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésére 2020. december 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

Megbízhatóbb gyorsteszteket fejlesztettek

A PCR-teszt megbízhatóságához hasonlítható annak a két módszernek a pontossága, amelyet a Marylandi Orvosi Egyetemen fejlesztettek ki.

Mindkét teszt néhány perc alatt tudja kimutatni a vírus jelenlétét, de eltérő módszerekkel dolgoznak. Az Antisense elektrokémiai szenzorokkal érzékeli a SARS-CoV-2 jelenlétét, a másik arany nanorészecskéket alkalmaz, amelyek színváltozással jelzik, ha a vírussal találkoznak. Mindkét módszert Dipanjan Pan, a diagnosztikus radiológia és nukleáris medicina, valamint a gyermekgyógyászat professzor dolgozta ki a csapatával az egyetemen, írja a MedicalXpress.

Nagyon pontos eredmények

A professzor szerint a módszerek egyikéhez sem szükséges különösebb laborismeret, egyszerűen elvégezhetők és 5-10 perc alatt eredményt adnak. Nem kell hozzájuk a vírus RNS-ének kivonása, ami költséges és hosszadalmas folyamat. Megbízhatóbbak is a most forgalomban levő gyorsteszteknél, amelyek az igen magas vírustöltöttséget tudják csak megbízható módon jelezni.

Az új tesztek annyira érzékenyek, hogy már igen kis vírusmennyiség esetén is pozitív eredményt adnak.

Az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hivatal, az FDA a múlt hónapban engedélyt adott az Antisense tesztmódszer kísérletezésére, ami a későbbiekben utat nyithat abba az irányba is, hogy az egyetemen tesztkereteken belül nagyobb mintán is alkalmazzák ezt a két módszert.

Egyszerű, mint a vércukormérés

Az Antisense teszt egy elektrokémiai érzékelésnek nevezett innovatív technológia segítségével mutatja ki a vírust kenetmintából.

"A végleges prototípus olyan, mint egy vércukormérő, amelyet a cukorbetegek otthon használnak vércukorszintjük mérésére. Ugyanolyan könnyen tesztelhetik vele magukat az emberek, mint ahogyan a cukorbetegek megmérik értékeiket" - mondja Pan professzor. A kutató kollégáival együtt az NBA játékosain tesztelheti az Antisense-et, összevetve annak hatékonyságát az NBA-ben jelenleg használatos gyorstesztekével.

"Szeretnénk tudni, hogy tesztünk megbízhatóbb eredményeket tud-e felmutatni a meglévőkhöz képest.

A jelenlegi, antigén alapú gyorstesztek az esetek mintegy 20 százalékában álnegatív eredményt adnak, és magas a hamis pozitív eredmények aránya is.

A mi tesztünk körülbelül 98 százalékban megbízhatónak tűnik, ami hasonló a PCR-teszthez" - mondta Pan.

Tíz perc kell a másik tesztnek

A másik tesztet sem bonyolult elvégezni: miután a tesztalany orrából vagy garatából mintát vesznek, a mintában lévő nukleinsavat egyszerű, körülbelül tíz percig tartó eljárással felerősítik. A teszt egy specifikus molekulát használ, amely nanorészecskékhez kapcsolódik és egy adott fehérjét mutat ki. Ez a fehérje az új koronavírus genetikai szekvenciájának része. Amikor a bioszenzor a vírus génszekvenciájához kötődik, a folyékony reagens lilából kékre változik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×