INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

koronavírus

antitest

monoklonális antitest-terápia

Ápoló egy koronavírussal fertőzött, lélegeztető gépen lévő beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 8-án.

Új reménysugár a súlyos koronavírus-betegeknek

Infostart / MTI

A kulcsfogalom: monoklonális antitest-terápia. A Regeneron cég antitestkoktéljáról van szó.

Egy amerikai biotechnológiai vállalat monoklonális antitest-terápiája csökkentette az elhalálozás kockázatát azoknak a súlyos Covid-19-ben szenvedőknek az esetében, akiknél nem alakult ki természetes antitestválasz - derült ki a különböző Covid-terápiákat vizsgáló, Recovery elnevezésű kutatásból.

A vizsgálat eredményei szerint a Regeneron cég antitestkoktélja csökkentette annak esélyét is, hogy ezek a betegek lélegeztetőgépre kerüljenek, és a kórházi kezelés idejét is lerövidítette négy nappal.

2020 szeptembere és 2021 májusa között 9785, kórházba került koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak: két csoportra osztották őket véletlenszerűen, az egyik csoport hagyományos kezelést és antitest-koktélt kapott, a másik csoport csupán hagyományos kezelésben részesült.

A betegek mintegy egyharmada bizonyult szeronegatívnak, azaz nem képződtek a szervezetükben koronavírus elleni antitestek,

és fele szeropozitív volt, azaz náluk kialakult a természetes immunválasz. A többi betegről nem tudni, hogy voltak-e antitestjeik.

A kutatók kimutatták, hogy a kutatás kezdetén hagyományos kezelésben részesült szeronegatív betegek között kétszer olyan magas - 30 százalék - volt a 28 napon belüli elhalálozás, mint a szeropozitív betegeknél (15 százalék).

Az antitest-terápia a szeronegatív betegeknél egyötödével csökkentette az elhalálozás esélyét azokhoz képest, akik nem kapták ezt az antivirális szert.

Hattal kevesebb elhalálozást mutattak ki minden száz antitest-terápiával kezelt betegre - közölték a kutatók.

"A szeronegatív betegek esetében azt találtuk, hogy szervezetük nem termelt antitesteket, de

ha megkapták intravénás infúzióban a két antitest kombinációját, az elhalálozás egyötöddel csökkent"

- közölte Martin Landray, az Oxfordi Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Ez a terápia csökkenti az antitestet nem termelő Covid-19-betegek halálozásának esélyét, csökkenti a kórházi kezelés idejét és csökkenti a lélegeztetőgépre kerülés esélyét - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018