INFORÁDIÓ
2021. június 12. szombat
Villő

koronavírus

variáns

delta

nagy-britannia

Zenei fesztivál látogatói a liverpooli Sefton Parkban 2021. május 2-án. Ez az első zenei fesztivál Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány kitörése óta, amelyen védőmaszk nélkül, a fertőzésveszély szempontjából biztonságosnak tekintett távolságtartás mellőzésével vehetnek részt a látogatók. A fesztivál egy országos kutatási program része, amelyben a vírus terjedésének kockázatát vizsgálják, ha megtartanák a szokásos nyári tömegrendezvényeket.

Most már biztos: a brit variánsnál is sokkal brutálisabban terjed az indiai

Infostart

Brit adatok mutatták meg, hogy az eredetileg Nagy-Britanniában megismert Alfa-variánsnál is 64 százalékkal fertőzőbb az Indiában felismert Delta, amely az első oltás adta védettséget is hatékonyabb kerüli ki. A nagy átoltottság dacára is megnőtt a járvány terjedési sebessége az országban.

Mindennek betudhatóan jelenleg Nagy-Britanniában az új megbetegedések több mint 90 százalékáért az indiai variáns a felelős, egy hét alatt 243 százalékos növekedést produkálva, írja a Sky News. A Public Health England közreadta adatok szerint egy adagnyi Pfizer vagy AstraZeneca vakcina hatékonysága a Deltával szemben 17 százalékkal alacsonyabb, mint az Alfával szemben. Két adag után azonban már nagyon csekély az eltérés, ami azt jelenti, hogy a Deltával szembeni védettség szempontjából létfontosságú felvenni a második adagot is a vakcinából. Ez főként igaz a veszélyeztetett csoportokra.

A Delta terjedése többekben támaszt aggodalmat azzal kapcsolatosan, hogy ilyen fertőzöttségi adatok mellett valóban lehetséges-e teljes körűen újranyitni Nagy-Britanniát, ahogyan azt eredetileg erre a hónapra tervezték. Boris Johnson miniszterelnök eddig arról beszélt, hogy a dolognak nincsen akadálya, ugyanakkor

a vírus r-száma a Delta miatt most 1,2-1,4 közé ugrott:

ez azt jelenti, hogy növekszik az új fertőzöttek száma. A napi esetszámnövekedés most 3-6 százalék között van. Minderre azért is érdemes odafigyelnünk, mert ezeket az adatokat úgy tapasztalja meg az ország, hogy annak 66 milliós népességéből egy adagnyi oltást kaptak már több mint 40 millióan, két adagot pedig közel 29 millióan.

Nagy-Britanniában a tervek szerint június 21-től megszüntetnének szinte minden korlátozást az új koronavírus terjedésének megakadályozására. Nem lenne már jogi akadálya annak, hogy akárhány ember találkozzon, akár kül-, akár beltérről van szó. Nagy események is megtarthatók a tervek szerint létszámkorlát nélkül, a zenés szórakozóhelyek és az éjszakai klubok is üzemelhetnek. Lehetséges, hogy az esküvők és egyéb események megtartására sem vonatkoznak majd továbbá szabályok, bár az elképzelhető, hogy a maszkviselés bizonyos köztereken megmarad. A járvány jelenlegi szakaszában ugyanakkor egyre többen beszélnek arról, hogy mindez túl korai lenne még.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018