eur:
393.24
usd:
367.33
bux:
65863.72
2024. április 23. kedd Béla
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája beadás előtt a veszprémi Életöröm Idősotthonban 2021. január 16-án. Országszerte oltanak a 100 főnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus ellen a hétvégén, 34 helyszínen 3400 embernek adják be a Moderna vakcináját.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A Moderna oltása is nagyon hatékony a kamaszoknál

Az első, 12-17 éves fiatalok körében végzett klnikai kísérletek tanúsága szerint a vakcina 96 százalékos hatékonysággal működik ebben a korosztályban.

A Pfizer után a Moderna is közzétette első adatait oltásának a serdülők körében tapasztalható hatékonyságáról: az Amerikában végzett kísérletekben 3 235 fő vett részt, kétharmaduk az oltás kapta, míg egyharmaduk placebót, számol be a MedicalXpress. Az eredmények alapján az oltás hatékonysága 96 százalékos, a fiatalok is jól tolerálták annak felvételét és eddig semmilyen komolyabb biztonsági aggály nem merült fel.

Az első adag felvételét követően 14 nappal 12 koronavírusos esetet szűrtek ki: a második adagot követően 35 nappal vizsgálták meg újra, hányan fertőződhettek meg.

A tapasztalt mellékhatások mind enyhék vagy legfeljebb közepes erősségűek voltak, fejfájásról, fáradtságról, izomfájdalomról és hidegrázásról számoltak be az érintettek.

Ezek a mellékhatások megegyeznek azokkal, amiket a felnőttek esetében már korábban feljegyeztek.

A gyógyszercég azt is közölte: tárgyalásokat kezdtek a hatóságokkal arról, hogy oltást ebben az életkori csoportban is engedélyeztethessék. Jelenleg azokban az országokban, ahol már engedélyezték a Moderna vakcinájának vészhelyzeti használatát, a 18 év fölötti népességet lehet csak oltani.

A Pfizer már elkezdte oltásának engedélyeztetését a 12 év fölötti korosztály számára mind Európában, mind pedig az Amerikai Egyesült Államokban. Kanada a világon elsőként már meg is adta az engedélyt a kamaszok a Pfizer vakcinájával történő immunizálására. A vállalat a közelmúltban adta közzé a kamaszok körében végzett klinikai kísérletek eredményét: eszerint az oltás hatékonysága ebben a csoportban 100 százalékos, a tinédzserek ezt a vakcinát is jól tolerálták.

A Pfizer és a Moderna is teszteli oltását a fiatalabbak körében: fél éves kor fölöttiekkel folynak jelenleg is a klinikai kísérletek.

A gyermekek immunizálása lehet a következő fontos lépés a járvány kontrollálásában és megfékezésében.

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla korábban elmondta: a legfiatalabb, hat hónap és két év közötti korosztályban történő engedélyeztetésre a negyedik negyedévben kerülhet sor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×