INFORÁDIÓ
2021. május 5. szerda
Adrián, Györgyi

koronavírus

covid-19

dexametazon

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án.

Már egymillió koronavírus-beteg életét mentette meg egy patikai gyógyszer

Infostart

Az olcsó szteroidról gyorsan kiderült, hogy nagyon hatásos a koronavírus kezelésére, máig egymillió embert menthettek meg vele a világ különböző pontjain a becslések szerint.

Az egy éve elindult, klinikai kísérletek kontrolláló brit Recovery-program egyik első és legnagyobb sikere volt a dexametazon hatékonyságának felfedezése: alig száz nap alatt sikerült megbizonyosodnia a tavaly márciusban indult programnak arról, hogy az olcsó szteroid harmadával csökkenti a halálozás esélyét a lélegeztetőgépre szoruló páciensek esetében, azoknál pedig, akik oxigént kapnak, ötödével. A generikus szteroid könnyen elérhető és nem is kerül sokba, az eredmények pedig magukért beszéltek – írja a The Guardian.

Peter Horby, az Oxfordi Egyetem szakembere, a Recovery-program egyik életre hívója szerint eleinte nem sejthették, hány embert ment majd meg a gyógyszer, mivel ekkoriban kiszámíthatatlan volt, milyen irányt vesz majd a pandémia, és az sem, mennyire fogadják majd el eredményeiket, melyek alapján elterjedhetett a szer használata. Az eredményeknek azonban a világ nemcsak örült, hanem hasznosította is.

"A dexametazonnak egyértelműen óriási hatása van. Egymillió élet nagyon nagy szám... A valóságban ennél többről vagy kevesebbről is szó lehet"

– mondta Horby.

A becslést az NHS, a brit egészségügyi ellátó angol divíziója tette közzé. A dexametazon hatását felismerő kutatók szerint pontosabban akkor lehetne meghatározni a szer által megmentett életek számát, ha arról is lehetnének adataik, hogy az alacsonyabb és közepes bevételű országokban, amelyekben nem áll rendelkezésre annyi lélegeztetőgép és oxigén, pontosan mekkora segítséget jelent a gyógyszer.

A WHO a dexametazon 7-10 napon át történő adagolását javasolja azoknak a koronavírusos betegeknek, akiknek az állapota súlyos vagy kritikus. Az adagolás orálisan vagy infúzióban is történhet. A Recovery-program eredményeit megelőzően a szervezet ellenjavallottnak tartotta a szer alkalmazását, nem javasolta a szteroidokat az új koronavírus kezelésére, és aggasztónak nevezte azokat az anekdotikus beszámolókat, amelyek a szteroidok széles körű alkalmazásáról szóltak. A Recovery tudta bebizonyítani azt, hogy a dexametazon használatának

előnyei az esetleges hátrányokat messze felülmúlják,

és hogy jelentős mellékhatások nélkül lehet kezelni vele a betegeket. Ráadásul nincs belőle hiány, a patikák polcairól leemelhető a szer.

Magyarországon 2020 áprilisa óta a lélegeztetett betegek terápiájának kötelező eleme a dexametazon adagolása. A szteroid az immunválasz csökkentésével tud a terápia sikeréhez hozzájárulni. Az oxigént igénylő esetekben kiegészítő terápiaként alkalmazzák a szer adagolását a Semmelweis Egyetem összefoglalója szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018