eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Már egymillió koronavírus-beteg életét mentette meg egy patikai gyógyszer

Az olcsó szteroidról gyorsan kiderült, hogy nagyon hatásos a koronavírus kezelésére, máig egymillió embert menthettek meg vele a világ különböző pontjain a becslések szerint.

Az egy éve elindult, klinikai kísérletek kontrolláló brit Recovery-program egyik első és legnagyobb sikere volt a dexametazon hatékonyságának felfedezése: alig száz nap alatt sikerült megbizonyosodnia a tavaly márciusban indult programnak arról, hogy az olcsó szteroid harmadával csökkenti a halálozás esélyét a lélegeztetőgépre szoruló páciensek esetében, azoknál pedig, akik oxigént kapnak, ötödével. A generikus szteroid könnyen elérhető és nem is kerül sokba, az eredmények pedig magukért beszéltek – írja a The Guardian.

Peter Horby, az Oxfordi Egyetem szakembere, a Recovery-program egyik életre hívója szerint eleinte nem sejthették, hány embert ment majd meg a gyógyszer, mivel ekkoriban kiszámíthatatlan volt, milyen irányt vesz majd a pandémia, és az sem, mennyire fogadják majd el eredményeiket, melyek alapján elterjedhetett a szer használata. Az eredményeknek azonban a világ nemcsak örült, hanem hasznosította is.

"A dexametazonnak egyértelműen óriási hatása van. Egymillió élet nagyon nagy szám... A valóságban ennél többről vagy kevesebbről is szó lehet"

– mondta Horby.

A becslést az NHS, a brit egészségügyi ellátó angol divíziója tette közzé. A dexametazon hatását felismerő kutatók szerint pontosabban akkor lehetne meghatározni a szer által megmentett életek számát, ha arról is lehetnének adataik, hogy az alacsonyabb és közepes bevételű országokban, amelyekben nem áll rendelkezésre annyi lélegeztetőgép és oxigén, pontosan mekkora segítséget jelent a gyógyszer.

A WHO a dexametazon 7-10 napon át történő adagolását javasolja azoknak a koronavírusos betegeknek, akiknek az állapota súlyos vagy kritikus. Az adagolás orálisan vagy infúzióban is történhet. A Recovery-program eredményeit megelőzően a szervezet ellenjavallottnak tartotta a szer alkalmazását, nem javasolta a szteroidokat az új koronavírus kezelésére, és aggasztónak nevezte azokat az anekdotikus beszámolókat, amelyek a szteroidok széles körű alkalmazásáról szóltak. A Recovery tudta bebizonyítani azt, hogy a dexametazon használatának

előnyei az esetleges hátrányokat messze felülmúlják,

és hogy jelentős mellékhatások nélkül lehet kezelni vele a betegeket. Ráadásul nincs belőle hiány, a patikák polcairól leemelhető a szer.

Magyarországon 2020 áprilisa óta a lélegeztetett betegek terápiájának kötelező eleme a dexametazon adagolása. A szteroid az immunválasz csökkentésével tud a terápia sikeréhez hozzájárulni. Az oxigént igénylő esetekben kiegészítő terápiaként alkalmazzák a szer adagolását a Semmelweis Egyetem összefoglalója szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×