eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egészségügyi alkalmazott kezében egy remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampullával az esseni Egyetemi Kórházban 2020. június 3-án. Az Európai Bizottság 2020. július 3-án bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. A gyógyszervizsgálati eredmények szerint a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Leállította az oltások után egy egyik fő koronavírus-gyógyszer exportját is India

Vasárnap rekordot döntött az új koronavírusos esetek száma, ezért lépett a kormány.

A gyártás korlátozott kapacitásai és az erősödő járványhullámok miatt világszerte számos helyen okozott feszültséget az egyes oltások, valamint gyógyszerészeti hatóanyagok exportjának tilalma – tavaly márciusban, a járvány elején például a magyar kormány is megtiltotta a hidroxi-klorokin külföldre vitelét. Idén tavasszal az EU vitázott a gyógyszergyárakkal az oltásgyártás miatt, Nagy-Britanniával, valamint Ausztráliával pedig a szűkös készletek védelmében a vakcinaexport miatt. Mindeközben India, ahol a világ egyik legnagyobb gyógyszergyára (Indiai Szérum Intézet; SII) készíti az AstraZeneca-oltás jelentős hányadát, március végén gyakorlatilag leállította annak exportját. Tette ezt az egyre erősödő járványhullám miatt – a helyzet már annyira rosszra fordult, hogy vasárnapra újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma, ezért ismét korlátozásól döntött az indiai kormány.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap közölte: mivel jelentősen megnőtt a belföldi igény a Remdesivirre, és további növekedésre számítanak, ezért betiltják a gyógyszer exportját - írta a Bloomberg híre alapján a Portfolio. Indiában jelenleg hét cég gyártja a Remdesivirt a Gileaddal kötött licensz szerződés alapján, ezek havi szinten 3,9 millió dózist tudnak előállítani.

Indiában vasárnap olyan sok, csaknem 153 ezer új esetet regisztráltak, amennyit a járvány kitörése óta még sohasem. A szubkontinens világelső az új fertőzések mozgóátlagában.

Időközben megjelent Indiában egy dupla mutáció, amelyet már az Egyesült Államokban is azonosítottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×