eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Frei Norbert, az intenzív osztály megbízott főorvosa a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén 2020. április 24-én.
Nyitókép: Frei Norbert, az intenzív osztály megbízott főorvosa a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén. MTI/Ujvári Sándor

Terápiák és készítmények - így kezelhető ma a koronavírus

Egy éve az orvosok még teljesen tanácstalanul álltak a koronavírusos esetek előtt. Gyógymód ma sincs a betegségre, de több olyan terápiára bukkantak azóta, amely gyorsítja a gyógyulási folyamatot és képes lehet a halálozást is csökkenteni.

A koronavírus kezelésére jelenleg használt gyógymódok két probléma köré szerveződnek: az egyik a fertőzés gyors terjedése a testben, a másik pedig a test saját immunválasza által kiváltott problémák. A fertőzött sejtek terjedését észlelve testünk immunválaszba kezd és gyulladásos reakciót produkál: egyes betegekben ez utóbbi akkor is megmarad, amikor a vírus már kontroll alatt áll, és ez a tüdőt és más szerveket is károsíthatja.

A legjobb megoldás persze a védekezés maszkkal és egyéb eszközök segítségével, valamint oltás beadásával. Az oltások közel nullára csökkentik annak esélyét, hogy belehaljunk a betegségbe, de amíg nem áll rendelkezésre belőlük megfelelő mennyiség, addig fontos a terápia. A The Conversation orvosszerzőinek a MedicalXpressen közzétett cikke a jelenlegi kezelési lehetőségeket foglalja össze.

Megúszható a kórház

Az antitestek adta védelem az, ami segít átvészelni a betegséget. A saját szervezetünk termelte antitestek megjelenésére azonban napokat kell várni, míg a koronavírus gyorsan terjed. A tünetek észlelése után beadott antitestek ugyanakkor segíthetnek a fertőzés leküzdésében.

A laboratóriumi körülmények között előállított antitesteket tartalmazó antitestkoktélok meg tudják akadályozni, hogy a SARS-CoV-2 megfertőzze a test sejtjeit.

Kétféle készítmény áll rendelkezésre: a bamlanivimab, valamint a casirivimabot és imdevimabot kombináló terápia.

Csak azoknál hatnak, akiket még nem kellene kórházba szállítani állapotuk miatt, akik már kórházi kezelésre szorulnak, azokon már nem segít a terápia.

Egy másik, vitatottabb módszer a lábadozók vérplazmájának adása: egyes tanulmányok szerint korai szakaszban ez segíthet, mások szerint nincsen haszna.

Kórházi kezelés

A legtöbb kórházban ápolt betegnek légzéstámogatásra, oxigénre lehet szüksége. Az oxigén mellett antivirális szert és kortikoszteroidokat alkalmaznak náluk az orvosok.

A remdesivir eredetileg a hepatitis C kezelésében volt használatos, a koronavírus osztódását képes megállítani. Lerövidíti a kórházi tartózkodás hosszát.

Gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokat évtizedek óta használnak a gyulladásos folyamatok csillapítására: elérhető,

olcsó és kipróbált szerek, melyek csökkentik a halálozás esélyét.

A vérhígítókat megelőzésképp adják, mivel a gyulladásos folyamatok vérrögök képződésével is járhatnak.

A legsúlyosabb esetek kezelése

Az intenzív terápiás osztályokon kezelteknek szteroidokra lehet szüksége a túléléshez: ezek önmagukban ugyanakkor nem tudnak rajtuk segíteni.

Ha tokilizumabot adnak szteroid mellett egy betegnek egy vagy két nappal azt követően, hpgy gépi lélegeztetésre szorult, azzal nagy mértékben csökkenthető a halálozás előfordulásának esélye.

Emellett ugyanakkor az intenzív terápiában régóta használt módszereket is alkalmazni kell a betegeknél: sem túl sok, sem túl kevés levegőt nem juttathat a lélegeztetőgép tüdejükbe, fájdalmaikat és stresszszintjüket szedatív gyógyszerekkel kell csökkenteni, alkalmazni kell a hasra fektetés technikáját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×