eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Vakcina – egy szempontból már biztosan nyertek az oroszok

Moszkvában már pénteken megkezdődik a koronavírus elleni tömeges védőoltás beadása – közölte az orosz főváros polgármestere csütörtöki blogbejegyzésében. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint azonban kevés a jelenleg rendelkezésre álló vakcinamennyiség a széleskörű oltásra.

Bár Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester tömeges vakcinációról beszélt, a valóságban nem erről van szó, tekintve, hogy nincs elegendő dózis, hogy az orosz főváros lakosságát, de akár csak egy kis részét is beoltsák – fogalmazott az InfoRádiónak Anton Bendarzsevszkij, a posztszovjet térség szakértője. Tudniillik, Vlagyimir Putyin szerdán még úgy fogalmazott, hogy a közeljövőben, vélhetően a következő napokban–hetekben, mintegy kétmillió adag Szputnyik V fog rendelkezésre állni, így a 12 milliós – a nem regisztrált lakosokkal 16-18 milliós Moszkva esetében ez a mennyiség „csepp a tengerben”, kiváltképp, ha nem csak a fővárosiak részesülhetnek első körben az oltásból, hanem más orosz nagyvárosok is. Vagyis

legfeljebb arra lehet elégséges a mennyiség, hogy a legérintettebb régiókban beoltsák az orvosokat.

Anton Bendarzsevszkij emlékeztetett, közben egy külpolitikai verseny is zajlik a vakcina tekintetében. Ugyanis az Egyesült Államok várhatóan december 10-e után kezdi el oltani a lakosságot, de ott sem ismerek a pontos mennyiségek – a Pfizer korábban még 100 millió adagot ígért az év végéig, a legfrisebb bejelentés viszont már csak 50 millióról szól. Tehát ebből a szempontból is fontos lehetett Oroszországnak, hogy megelőzze Amerikát – magyarázta a szakértő, aki szerint

már a vakcina neve is – Szputnyik V – elég beszédes, utalva a hidegháborús űrversenyre.

Nem is véletlen, hogy kihagyták a klinikai kísérletek harmadik fázisát, amikor bejegyezték a vakcinát. Természetesen nem arról van szó, hogy megszegték volna az orvosi normákat, hiszen elindultak szeptemberben a szükséges kísérletek, de a verseny részeként előre bejegyezték, hogy ők legyenek az elsők a világon.

Tehát mindez egy retorikai fogás volt, hiszen látható, hogy december–januárra éri be őket a többi vakcina, mint a Pfizer, a Moderna, vagy az AstraZeneca, és lesznek bejegyezve és többé–kevésbé forgalomba hozva, vagyis az oroszok ebből a tekintetből nem lettek elsők, de

a nyilatkozatok és az önreklám szintjén mindenképpen.

Az orosz szakértők által 90-95 százalékos hatékonyságúnak mondott Szputnyik V biztonságosságával kapcsolatban a szakértő úgy fogalmazott, fontos látni, hogy a többi oltóanyaghoz hasonlóan, ennek az esetében sem zárultak le még – a szeptember indult, 40 ezer ember bevonásával zajló – klinikai kísérleteknek a harmadik fázisa. A számok hétről hétre frissülnek, annak függvényében, ha kiderül, hogy a placebót és a vakcinát megkapó önkéntesek körében milyen a megbetegedések aránya. Addig azonban, amíg ez nem zárul le és nem publikálják a hivatalos adatokat, nehéz egyértelmű következtetéseket levonni, ami természetesen vonatkozik a többi vakcinára is. Személyes véleménye szerint a szer működik, amivel egyébként az orosz elit jó része is beoltotta magát. De nyilván Európában és az Egyesült Államokban magasabb a bizalmi faktor egy nyugati oltóanyag iránt, ami részben érthető is, hiszen sokkal zártabb rendszerről van az orosz esetében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×