eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: cselekves.org

Friss hírek a megoperált bangladesi ikerlány, Rabeya állapotáról

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsoportja missziója teljesítését követően a hétvégén épségben, egészségesen hazaérkezett Bangladesből.

A tavaly szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén – Rabeyán – múlt héten végrehajtott koponya-helyreállító műtét után öt nappal a kislány állapotát a misszió orvoscsoportja továbbra is jónak látja, de szövődmények továbbra is lehetségesek. A Covid-19 járvány miatt a posztoperatív szakaszban is fokozott biztonságra törekedtek orvosok, így a gyermek csak most hagyhatja el az intenzív osztályt, s költözhetett vissza a családjához a kórházi szobába – közölte az alapítvány.

A rehabilitációs csapat a kislány mentális fejlettségének tesztelését a műtétet megelőzően elvégezte, az eredmények alapján további specifikus vizsgálatokat kért a bangladesi orvosoktól, illetve megtervezte mind Rabeya, mind Rukaya további rehabilitációját.

A vizsgálatok otthoni kiértékelését követően mindkét kislány számára további fejlesztési tervet készít.

A tervezett koponyarekonstrukciós műtét mellett Pataki Gergely vezetésével elvégezte még egy, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány márciusi missziója során sürgősséggel operált 9 éves koponyasérült kislány plasztikai műtétét is. Fatima hajas fejbőre alá egy az ikerkislányokéhoz hasonló szövettágítót ültettek be, annak érdekében, hogy egy jövőre végzendő műtét után a kislány fejét kiterjedt, akadályozó és torzító hegek helyett egészséges hajas fejbőr boríthassa.

Csókay András idegsebészt pedig egy 10 éves fiú agytörzsi tumor eltávolító műtétéhez kérték fel közreműködőnek a kinti idegsebészek. Mindhárom műtét kapcsán a magyar orvosok a bangladesi orvosoknak elméleti és gyakorlati képzést nyújtottak.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. Az „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat negyedik fázisa zajlik most, a rehabilitáció folyik, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtéteket végzi el Pataki Gergely és Csókay András.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×