eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: OrnaW

A fertőzés után mégis hosszú hónapokig tarthat a védettség

Újabb kutatás igazolja az öthavi immunitás meglétét, eszerint a fertőzésen átesett emberek több mint 90 százaléka lehet hónapokig védett.

Bár korábbi kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az antitestek adta védelem meglehetősen rövid életű, a New York-i Icahn Orvostudományi Egyetem kutatói azt találták, az enyhétől közepes erősségűig terjedő tüneteket produkáló koronavírusos betegek szervezetében az antitestek jelenléte legalább öt hónapig viszonylag stabilan megvan.

"Más kutatások szerint a vírus ellen termelt antitestek hamar eltűnnek, mi viszont ennek épp az ellenkezőjét találtuk" – fogalmazott a Medicalxpress cikkében Florian Krammer professzor, az egyetem vakcinológusprofesszora.

"Az enyhe vagy közepes súlyosságú betegségen átesettek több mint 90 százaléka elég erős antitestválaszt produkál a vírus semlegesítésére, az immunválasz pedig hónapokon át megmarad"

– tette hozzá.

A kutatásban több mint harmincezer beteg adatait elemezték az ELISA nevű antitestteszttel, amely képes kimutatni a SARS-CoV-2 antitestjeinek jelenlétét, illetve képes megmérni a jelenlevő antitestek szintjét is. Az ELISA kifejezetten érzékeny és pontos, szinte kizárt, hogy téves pozitív vagy negatív eredményt adjon.

A Mount Sinai Kórházban már márciusban elkezdték az antitestek meglétének vizsgálatát annak érdekében, hogy önkénteseket toborozzanak plazmadonor-programjukba. Október elejére már hetvenezer fölött állt az általuk vizsgált minták száma, ebből harmincezer fölött volt a koronavírus-pozitívak száma. Az ő körükben folytatták a kutatást az antitestek titerének, azaz szintjének vizsgálatával.

A titervizsgálathoz a mintákat hígították, majd minden egyes hígítás után megvizsgálták azt, hogy kimutatható maradt-e bennük az antitestek jelenléte. Az 1:80-hoz és az 1:160-hoz hígítási arány jelentett alacsony titert, 1:320-hoz közepeset, 1:960-hoz vagy efölött pedig magasat. A rendelkezésre álló minták közül

  • 7,12 százalék titere volt alacsony
  • 22,49 százaléké közepes
  • 70,39 százaléké pedig magas.

A SARS-CoV-2 neutralizálásához szükséges feltételek megértésére a kutatók 120 mintával végeztek kísérletet SARS-CoV-2-víruson. A minták közé a negatívtól az igen magas titerűig vettek be. Az alacsony titerű mintáknál úgy találták, a vérsavó nagyjából fele képes neutralizálni a vírust. A közepes magasságú titerű mintáknál ez 90 százalékra nőtt, magas titer esetében pedig teljes volt a neutralizáló képesség.

Az antitestek meglétének vizsgálatára 121 plazmadonort hívtak vissza gyógyulásuk után három és öt hónappal mintavételre. Úgy találták, közepes erősségű immunválasz esetében is megmarad a védettség öt hónap elteltével: a titer geometriai átlagértéke 764-ről 690-re esett vissza harom hónap alatt, majd 404-re öt hónap alatt. A magas titer kategóriájába tartozóknál enyhe visszaesést érzékeltek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×