INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

töltő

mobiltelefon

európai unió

egységes

jogszabály

Az unió újra nekiáll az egységes telefontöltők ügyének

Az unió újra nekiáll az egységes telefontöltők ügyének

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Egy évtizede nem tudja elérni az Európai Unió, hogy a gyártók egységes töltőt készítsenek a mobiltelefonokhoz. Egy jogszabálytervezetnek idén nyárra kellett volna elkészülnie, de könnyen lehet, hogy hamarabb lesz vezeték nélküli töltés, mint törvény.

Az európaiak minden évben 51 ezer tonna, fejenként 6 kilogramm telefontöltőt dobnak ki a szemétbe, kizárólag azért, mert az egyébként sértetlen régi kábel nem passzol az új készülékükhöz. Ez hatalmas mennyiségű elektronikai hulladék, ami jelentősen károsítja a környezetet. Ennek ellenére az Európai Unió már több mint tíz éve sikertelenül próbálja rávenni a gyártókat, hogy használjanak egyforma töltőkábeleket.

Először 2009-ben szólították fel őket arra, hogy alkalmazzanak egységes megoldást, ami akkor még a micro-USB volt, ellenkező esetben jogi eljárást indítanak ellenük,

de semmi sem történt.

Pontosabban annyi, hogy míg tíz évvel ezelőtt még 30-féle töltő létezett, mára már csak három maradt: a már említett micro-USB, az androidos telefonok többségénél használt USB-C és az iPhone-okra kifejlesztett Lightning.

Az Európai Parlament 2014-ben újra nekirugaszkodott ennek az akadálynak, és kiadott egy állásfoglalást. Idén januárban pedig fölényes többséggel, 582 igen és 40 nem szavazattal eldöntötte, hogy egységes töltőkábelek kifejlesztésére kötelezi a gyártókat. Azt is előírnák, hogy

ne kelljen minden egyes új telefon mellé új töltőt is vásárolni,

ha a régi is jó hozzá, de emiatt ne legyen árnövekedés sem.

„Egyik kezdeményezője vagyok, több néppárti európai parlamenti képviselőtársammal annak, hogy ismét uniós napirendre tudtuk vetetni ezt a fontos témát – fogalmazott az InfoRádiónak Tóth Edina fideszes EP-képviselő, hozzátéve, hogy egy határozati szöveget is el kívánnak fogadtatni. – Az Európai Bizottság pedig meg fogja vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a közeljövőben akár egy jogszabálytervezetet terjesszen be ebben a témakörben.”

Az uniós törvényhozás azt szerette volna, ha az Európai Bizottság már idén nyárra elkészíti a tervezetet, ez azonban nem történt meg, vélhetően a koronavírus-járvány miatt, de valószínűleg közrejátszott benne az iparági lobbi ellenkampánya is. Az Apple például azért nem szeretne egységes töltőt, mert az nem az általa kitalált Lightning, hanem a nagyobb helyigényű, tehát más funkciók helyét elfoglaló USB-C lenne. A cég szerint egyébként az elektronikai hulladék mennyisége éppen az innovációt korlátozó, egységes töltő miatt nőne tovább.

Nyilván üzleti érdekek is vezérlik őket,

fűzte mindezekhez Bognár Csaba, a Mobilaréna főszerkesztő-helyettese. „Az Apple a renitens ebben a történetben, hiszen neki alapvetőn jó üzlet az, hogy saját csatlakozója van, a Lightning, mert így az azt használó kiegészítő gyártóktól mindenféle díjakat be tudnak zsebelni. Tehát pénzt vesztenének, ha nekik is át kellene állniuk C-típusú USB-re” – magyarázta.

A szakértők egyébként egyetértenek abban, hogy az igazi megoldást nem az egységes töltő, hanem a vezeték nélküli töltéstechnológiájának kidolgozása és elterjedése jelentené, hiszen a legjobb hulladék az, amit nem is állítunk elő.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Egységes telefontöltők – még mindig sehol
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018