eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mitől fél leginkább a magyar - nem a járványtól

Miközben öt hónapja, vagyis európai megjelenése óta fő félelme a világnak a koronavírus-járvány, a magyarok mindössze ötöde aggódik emiatt.

Az Ipsos által mért 27 országból 14 esetében áll az első helyen a rangsorban augusztusban, míg Magyarországon a hatodik legmagasabb említésével továbbra sem sorolható a főbb aggodalmak közé.

A tíz éve havi rendszerességgel megismételt What Worries the World kutatássorozat augusztusi, összesen 19 016 felnőtt válaszadó megkérdezésével készült mérése alapján a világ lakosságának 39 százaléka véli úgy, hogy hazájukban jó irányba haladnak a dolgok.

A legelégedettebb országok közt Szaúd-Arábia, Malajzia, India és Ausztria érdemel említést, míg a másik végletet Dél-Afrika, Belgium, Chile, az Egyesült Államok és Magyarország jelentik.

Az USA lakosságának általános hangulatában drámai változás állt be az idei évben.

A kutatás eredményei szerint januárban még az ötödik legoptimistább nemzet volt világszinten az amerikai (56 százalék szerint megfelelő irányba haladtak a dolgok), ezzel szemben augusztusban már hátulról a negyedik helyen állnak a rangsorban (26 százalék). Fordított irányú elmozdulás látható Oroszországban, ahol a múlt havi 33 százalékhoz képest augusztusban már 43 százalék véli úgy, hogy jó irányba tart az ország, ezzel visszatértek a januárban mért szinthez.

A felmérésből az is kiderül, hogy az egyes aggodalmak közül globális szinten továbbra is a COVID-19 járvány, valamint a munkanélküliség ér el kimagasló említést. A felnőtt lakosság 46 százalék nevezte meg legfőbb félelmei közt a vírust. A lokális eredményeket vizsgálva megállapítható, hogy

augusztusban Japán és Ausztrália az a két ország, ahol a leginkább tartanak a fertőzéstől

(egy hónap alatt 11 és 19 százalékpontos emelkedés után 70 százalékos és 67 százalékos említés). De az utóbbi hónapban Belgium, Franciaország és Németország esetében is visszatért a járvány az első helyre a rangsorban.

Magyarország lakossága a világátlagtól eltérően reagál a vírusra.

Míg áprilisban Magyarországon is az első számú veszély volt a világjárvány a lakosság szerint, június óta csak a 6. illetve 7. helyen található meg a rangsorban.

A hazai félelmek legfőbb tárgya (2018 januárja óta változatlanul) az egészségügy helyzete, valamint a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenség és a korrupció.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×