INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 24. csütörtök
Gellért, Mercédesz

koncert

kutatás

koronavírus

Koronavírus - német koncert lesz a kísérleti terep

Koronavírus - német koncert lesz a kísérleti terep

Infostart / MTI

Tim Bendzko német popsztár koncertjét a lipcsei Arénában arra fogják felhasználni a Hallei Egyetem kutatói, hogy tanulmányozzák a koronavírus terjedését tömegrendezvényeken, hogy azonosítani tudják azokat a módokat, amelyekkel meg lehetne védeni az embereket a fertőzéstől kulturális eseményeken.

A koncerten résztvevőket követőeszközzel látják el, hogy az adatok alapján a kutatók létre tudjanak hoznak egy matematikai modellt a vírusterjedés kockázatának becslésére nagyszabású beltéri rendezvényeken.

A koncertlátogatók fluoreszkáló kézfertőtlenítőt is kapnak,

hogy a kutatók a rendezvény után azonosíthassák azokat a felületeket, amelyeket megérintettek, azokat a helyeket, ahol a vírus képes terjedni.

A koncertet augusztus 22-én rendezik, Szász-Anhalt tartomány kormánya biztosítja hozzá az anyagi fedezetet, amely a minisztérium szombati közlése szerint mintegy 410 ezer euróra rúg.

A Restart-19 (újrakezdés-19) elnevezésű projekt önkénteseket keres részvételre. Eddig 1400-an jelentkeztek, de a kutatók négyezer fő részvételében reménykednek, és most 18-50 közötti egészséges önkénteseknek tettek közzé felhívást.

Három forgatókönyvvel dolgoznak, hogy megállapítsák, mi a legjobb módja a kockázat csökkentésének.

  1. Első forgatókönyvük szerint négyezer látogató érkezne a koncertre, amelyet oly módon rendeznének meg, mint a járvány előtti tömegrendezvényeket.
  2. A második forgatókönyv szerint ugyanennyien érkeznek a koncertre, de biztonsági és egészségvédelmi szabályokat kell betartaniuk.
  3. A harmadik forgatókönyv kétezer ember részvételével számol, akik 1,5 méter távolságot tartanának egymástól.

A kutatók azt tervezik, hogy szimulálják a vendégek vonaton érkezését és távozását, hogy a lehető legvalósághűbb legyen tanulmányuk.

Minden résztvevőt tesztelni fognak koronavírusra a rendezvényen való részvétel előtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018