eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Alekszandra-föld, 2017. március 29.Vlagyimir Putyin orosz elnök egy gleccser jégbarlangjánál egy környezeti szennyezés kármentesítének ellenőrzése végett tett látogatásán az Északi-sark közelében fekvő Ferenc József-földhöz tartozó Alekszandra-földön 2017. március 29-én. Az Oroszországhoz 1991-ben csatolt, az Arhangelszki közigazgatási területhez tartozó szigetcsoport 191 szigetből áll, némelyikükre kutatóbázisokat és katonai létesítményeket telepítettek. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Alekszej Druzsinyin/pool)
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Alekszej Druzsinyin

Rendkívüli felmelegedésre figyelmeztetnek

Az Északi-sark rendkívüli felmelegedésére figyelmeztet a Meteorológiai Világszervezet, amely szerint az elmúlt hónapban a szibériai átlaghőmérsékletek 10 Celsius-fokkal haladták meg az átlagot, a rendkívüli hőhullám pedig hozzájárult az Északi-sarkkörön túl tomboló tüzekhez és az orosz partvidék jegének gyors ütemű olvadásához.

"Az Északi-sark kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál, ami nagyon megviseli a helyi lakosságot, az ökoszisztémát és globális következményekkel jár" - hangsúlyozta Petteri Taalas, a WMO főtitkára pénteki közleményében.

A WMO korábban már beszámolt arról, hogy a szibériai Verhojanszkban június 20-án 38 Celsius-fokos hőséget mértek, ami a szervezet szerint rekord volt az Északi-sarkon. A kiugró értéket azt követően mérték, hogy a térségben tüzek pusztítottak, amelyek kiterjedését a műholdak is észlelték.

A hivatal szerint a hőhullám a blokkolt légköri nyomáshoz és a térségbe meleg levegőt juttató, északra tolódott futóáramlathoz köthető. A WMO ugyanakkor rámutatott, hogy egy közelmúltban publikált tanulmány szerint ilyen mértékű felmelegedés az ember okozta klímaváltozás nélkül szinte elképzelhetetlen lenne a térségben.

A WMO által gyűjtött adatok szerint a szibériai hőség felgyorsította az orosz partvidék jegének olvadását, különösen június végén, így a Laptyev- és a Barents-tengeren nagyon kevés jég maradt.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×