eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Elindult a világ eddigi legnagyobb koronavírus-vakcinatesztje

Harmincezer önkéntes vesz részt a kísérletben.

Megkezdődött a Covid-19-vakcinatesztje az Egyesült Államokban.

Szakértők rámutattak, nincs biztosíték arra, hogy az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) támogatásával, a Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett kísérleti oltóanyag valóban hatékony védelmet nyújt a Covid-19 ellen.

A résztvevők nem fogják tudni, hogy a vakcinát kapták-e, vagy csak hatóanyag nélküli szert, úgynevezett placebót, a tudósok pedig nyomon fogják követni, hogy melyik csoport körében hogyan alakulnak a fertőzések, különösen azokban az országrészekben, ahol gyors a járvány terjedése.

Az elmúlt hetekben több gyógyszergyártó is bejelentette, hogy utolsó szakaszába ért frissen kifejlesztett vakcinájának próbája Brazíliában, illetve más, a járvány által súlyosan érintett országokban.

Az amerikai szabályozás előírja minden olyan szer hazai tesztelését, amelyet esetlegesen használhatnak az Egyesült Államokban, és ezért a tervek szerint mostantól havonta végrehajtják harmincezer emberen egy-egy új, ígéretesnek tűnő vakcina próbáját.

Augusztusban az Oxfordi Egyetem, szeptemberben a Johnson&Johnson vállalat, októberben pedig a Novavax nevű gyógyszergyár készítményét tesztelik. Az elmúlt hetekben több mint 150 ezer amerikai jelezte érdeklődést a kísérletben való részvétel iránt.

A tesztek nem csak az adott oltóanyag hatékonyságát hivatottak felderíteni, hanem azok lehetséges mellékhatásait is, hogy így több szempontból is összehasonlíthatóak legyenek

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×