eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (narancssárga) erősen fertőzött, pusztuló (zöld) sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT

Már tíz koronavírus-beteg gyógyult meg a magyar vérplazmától

Eddig pozitívak a tapasztalatok, a kezelt fertőzöttek fele meggyógyult, és mellékhatások sem jelentkeztek.

Lacza Zsombor kutatóorvos, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese az ATV Start című műsorában arról beszélt: majdnem minden országban megpróbálkoznak a plazmaterápia valamilyen formájával, jelenleg úgy tűnik, hogy a procedúrának sokkal kisebb a kockázata, mint amekkora nyeresége lehet.

Magyarország 450 gyógyult koronavírusos beteg jelentkezett vérplazmadonornak, Eddig 20 betegnek adtak be plazmát egy tudományos vizsgálat keretében, közülük 10-en már meggyógyultak, néhány beteg elhunyt, néhányan pedig még kórházi ápolásra szorulnak.

Lacza Zsombor hozzátette:

a betegek eltérő alapbetegségekkel rendelkeztek, ezért nagy a szórás.

A terápiát 40 és 94 év közötti betegeken alkalmazták, olyanokon, akiket már kórházban ápoltak. Ráadásul több ismert plazmaadási szövődmény közül eddig egyet sem tapasztaltak.

A terápia széleskörű akalmazásának vannak korlátai, így például csak vércsoportazonosan lehet beadni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×