INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

koronavírus

járvány

szuperterjesztő

fertőzés

kontaktkutatás

Hogyan válhat szuperterjesztővé egy kórus?

Hogyan válhat szuperterjesztővé egy kórus?

Infostart

Az amerikai járványügyi hatóság szerint túl könnyedén.

Egy 122 tagú kórus megfertőződésével kapcsolatos, az amerikai járványügyi központ (CDC) által közreadott esettanulmány szerint az énekpróbák és a nagy erejű vokalizáció kiváló alkalmat jelent a vírus gyors terjedéséhez és a tömeges megbetegedésekhez - írta az Index. A heti halálozási jelentéshez csatolt esettanulmány egy, a Washington állambeli Skagit megyében működő kórus tömeges megbetegedéseinek hátterét tárta fel.

Az úgynevezett szuperterjedéses esetnél a hatóságok a március 17-i bejelentést követően kiderítették, hogy a betegség már sokkal korábban, a hónap elején terjedni kezdett a jobbára idősebbekből és nőkből álló kórus tagjai között, és azt is, hogy ebben milyen szerepe volt a próbáknak. A megyei közegészségügyi hivatalt egyébként egy kórustag értesítette azzal, hogy feltehetően koronavírus okozta megbetegedést tapasztaltak több tagnál is. Hármójuk esetében a tesztek kimutatták, hogy elkapták a vírust, és kialakult náluk a Covid-19 tüdőgyulladásos betegség, további 25 tagnál pedig hasonló tüneteket tapasztaltak.

Egyetlen fertőzött a csoport 87 százalékát betegítette meg a próba után.
Egyetlen fertőzött a csoport 87 százalékát betegítette meg a próba után.

A hatóságok azonnal elkezdték lenyomozni a tagok kontaktszemélyeit. Kiderült, hogy március 3-án és március 10-én is tartottak próbát, amelyeken 78 illetve 61 tag vett részt. Már a március 10-i próbán is részt vett egy tüneteket produkáló beteg. A próbákat követő napokban 53 fő betegedett meg, 33 kórustag esetében igazolódott a vírusfertőzés, 20 esetében pedig valószínűsíthető, hogy megfertőzte őket a vírus. Hárman annyira súlyos állapotba kerültek, hogy kórházban kezelték őket, és ketten végül elhunytak.

Az, hogy ennyien megbetegedtek, a vírus rendkívüli fertőzőképessége mellett többek között azért fordulhatott elő, mert a két és fél órás próba alatt a tagok rendkívül közel ültek egymáshoz, de a rendezvény előtt és után is egymáshoz közel pakolták el közösen a székeket, és volt közös rágcsálnivaló is. A legfőbb szerepe azonban a közös éneklésnek lehetett, amikor az erőteljesen kilégzett aeroszolokkal könnyedén a levegőbe juthatott és terjedhetett a vírus.

Mivel egyes tagok a többieknél erőteljesebben énekeltek, és emiatt vélhetően jóval több potenciálisan vírushordozó részecskét tudnak a közös légtérbe juttatni, mint normál hangerővel beszélő társaik - lényegében szuperterjesztőkké váltak.

A hasonló, a megfertőződéshez ideális körülményeket biztosító esetek elkerülésére továbbra is a személyes távolságtartást, az arcmaszk viselését és a higiénés szabályok betartását és betartatását javasolják a hatóságok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018