eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Egy nő tüdeje komputertomográfos vizsgálatának eredményét nézi meg egy orvos a kínai Santung tartományban fekvő Jinan megye egyik kórházában 2020. február 12-én. A koronavírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Featurechina/Vang Jan-ping

Az új első számú közellenség elleni lehető legagresszívabb harcra szólít a WHO-főnök

Hivatalosan is nevet kapott az új koronavírus okozta betegség. Miközben az Egészségügyi Világszervezet „közellenségnek” minősítette a fertőzést, a többeket megfertőző brit férfi és egy orosz kórházban ápolt kínai nő is meggyógyult.

Megvan a kedd éjfélig már 1114 ember halálát okozó új koronavírus-betegség hivatalos neve: COVID-19. Az elnevezést a WHO genfi központjában rendezett találkozón jelentette be a szervezet vezetője. Az Egészségügyi Világszrevezet által meghívott háromszáz kutató, egészségügyi szakértő és kormányilletékes arról tanácskozik, hogy miképp lehetne megállítani a vírus terjedését.

Tedros Adhanom Ghebreyesus felszólalásában arról beszélt, hogy

a világnak „a lehető legagresszívebben” kell harcolnia az új vírussal szemben, amelyet úgy kell kezelni, mint az elsőszámú közellenséget, és amely veszélyesebb lehet a terrorizmusnál. A vakcina ugyanis valószínűleg csak másfél év múlva lesz meg.

Addig a lehetséges eszközöket kell használni, jobban védeni az egészségügyi dolgozókat, hangsúlyt fektetni a kutatásra, növelni a rá fordított összegeket, és oda kell figyelni a személyes higiéniára. Emellett be kell fektetni a gyengébb egészségüggyel rendelkező országokba – mert,

ha a vírus bejut egy ilyen országba, akkor káoszt fog okozni.

Egyelőre ez nem történt meg – tette hozzá.

Kedden 97 ember halt meg Kínában, ebből 94 Hupei tartományban – ugyanakkor az országon belüli új fertőzések aránya 20 százalékkal visszaesett az előző naphoz képest – jegyezte meg a BBC. Kedden a kínai esetek száma a 44 ezerhez közelített, ezzel szemben a többi országban összesen 400 körül járt a fertőzöttek száma. A WHO-főnök hozzátette: Kína kemény fellépése fékezte, hogy világszerte terjedjen a vírus, ezt ki kell használni és most kell lecsapni.

Közben megszólalt a „szuperterjesztőnek” elkeresztelt brit férfi. Steve Walsh

Szingapúrban járt egy konferencián, amikor elkapta a vírust, és a gyanú szerint 11 másik embert fertőzött meg egy francia síparadicsomban.

Öt fertőzött Angilában él, öt Franciaországban, egy pedig Mallorca spanyol szigeten. Walsh azt mondta, együttérez a betegekkel. Ugyanakkor közölte, hogy „teljesen felépült” – bár egyelőre karanténban tartják, családját pedig megkérték, hogy a megelőzés érdekében izolálja magát.

Oroszországban a hatóságok gyógyultnak nyilvánítottak egy kínai diáklányt és azt mondták, hogy hamarosan egy másik beteg is hazatérhet.

Közben a jokohamai kikötőben veszteglő hajón további 40 fertőzéses esetet regisztráltak a japán hatóságok, és immár 175 a fertőzöttek száma a karantén alá vont 3700 utasból és személyzetből. Ennek nyomán Thaiföldön nem engedtek kikötni egy másik óceánjárót, miközben drasztikusan visszaestek a foglalások a hajós utakra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×