eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mentőövet kapott az egyik nagy európai légitársaság

Ezzel elkerülte az államosítást, ellentétben egy vetélytársával.

Péntek délelőtt eldőlt, hogy államosítják az Alitaliát, miután az eddig is csak állami áthidaló hitelekkel életben tartott, csődbiztosok által vezetett cég sorsát megpecsételte a koronavírus-járvány, és másképp nem működhetett volna tovább. Az EU rábólintott az ügyletre.

Szintén aznap este Bruno Le Marie francia gazdasági miniszter bejelentette, hogy az Air France légitársaság 7 milliárd eurós hitelhez jut a francia kormánytól és bankoktól a koronavírus-járvány okozta nehézségeinek leküzdésére. Az államosítása azonban nincs napirenden.

Az Air France számára nyújtott hitelből 4 milliárd euró az állam által 90 százalékban garantált bankkölcsön, 3 milliárd euró pedig közvetlen állami kölcsön. "Meg kell mentenünk a nemzeti vállalatot" - fogalmazott Bruno Le Maire, történelminek minősítve a mentőövet.

A francia légitársaság csaknem összes repülőgépe parkolópályára került, miután a Covid-19 fertőzés miatt Franciaországban szigorú kijárási korlátozások léptek életbe március 17-én. A gazdasági tárca szerint a hitelek elsődleges célja 350 ezer közvetett és közvetlen munkahely megmentése.

"A támogatási mechanizmussal, amely az Európai Bizottság jóváhagyásától függ, az Air France-KLM cégcsoport szavatolni tudja az Air France-nak azokat az eszközöket, amelyekkel teljesíteni tudja kötelezettségvállalásait, folytatva az átalakulást ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon egy olyan ágazatban, amelyet a globális válság teljesen átalakít" - írta a légitársaság közleményében.

Bruno Le Maire elmondta: a támogatás "nem egy kitöltetlen csekk".

"Meghatároztuk a feltételeket az Air France-nak... ugyanis a franciak pénzéről van szó, így az Air France-nak ezentúl rentábilisabbnak kell lennie. Valamint meghatároztuk az ökológiai feltételeket. Az Air France-nak a környezetvédelmet leginkább tiszteletben tartó légitársasággá kell válnia" - mondta a miniszter.

A francia légitársaság jelezte, hogy

a holland állam hasonló módon kívánja támogatni a cégcsoport másik tagját, a KLM légitársaságot.

A Renault-t is megsegítik

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy az állam által garantált 5 milliárd eurós bankkölcsönt kaphat a Renault autógyár is, amelynek 15 százalékos részvényese a francia állam.

A Renault esetében mintegy 5 milliárd eurós, az állam által szintén 90 százalékban garantált bankhitelről van szó.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×