eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Nincs tovább: államosítják az egyik európai légitársaságot

Eldőlt, hogy az olasz állam hogyan menti meg az Alitaliát, ami 2017 májusa óta áll csődeljárás alatt. Az állam azóta áthidaló kölcsönökkel finanszírozta a működését.

Tavaly decemberben az olasz kormány 400 millió euró áthidaló kölcsönről döntött, ezzel újabb lélegzetvételhez jutott az évek óta nehézségekkel küszködő légitársaság. Az előző kölcsön 900 millió euró volt, ezekhez engedélyt adott az Európai Bizottság.

A koronavírus-járvány azonban végzetes csapás volt az Alitaliának, és már a gazdaságot segítő mentőcsomagok kidolgozásánál külön fejezet foglalkozott a légitársaság ügyével.

Most Stefano Patuanelli ipari miniszter bejelentette a részleteket: júniusban teljes mértékben állami irányítás alá kerül az Alitalia, hogy megelőzzék a bedőlését, a légitársaság árbevétele idén eddig ugyanis 87,5 százalékkal esett – írta a Reuters alapján az aiportal.hu.

A kormány tervei szerint új céget hoznak létre, amely átveszi a teljes légitársaságot.

Az üzemelést 90 gépes flottával kezdi meg az új Alitalia, ez 23 gép kivonását jelenti a flottából, de ennek részletei egyelőre nem ismertek.

A légicéget 2017 májusa óta csődbiztosok irányítják, miután partnere, az Etihad részben a milliárdos veszteségei miatt kiszállt az olasz társaság finanszírozásából. Az Alitalia a privatizálása után 11 évig volt magánkézben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×