eur:
393.76
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
dr. Jakab Ferenc virológus
Nyitókép: Gűth Ervin

Jakab Ferenc: úgy tűnik, megszerezhető a védettség

Egyelőre sikeresnek látja a magyar karanténintézkedéseket és a lakosság reagálását Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja Virológiai kutatócsoportjának, valamint a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője. Szerinte rövid távon, minimum 1-3 évig védettséget szerez az, aki átesik a vírusfertőzésen.

„Úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk”, ami egy nagyon jó hír, mert a járvány lassítása és az esetszámok alacsonyan tartása megakadályozza az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését – idézte Jakab Ferenc professzor szavait a Pécsi Tudományegyetem UivTV-jének adott online interjúból a Szabad Pécs.

Ugyanakkor a professzor szerint egyelőre csak matematikai modellekre tudnak támaszkodni, mind a járvány adatait és a fertőzöttek változását illetően (járványgörbe), mind abban a tekintetben, hogy mikor jöhet el a magyarországi megbetegedéseket illetően

a harmadik szakasz, a tömeges megbetegedések időszaka.

A különféle, már meglévő gyógyszerek koronavírussal szembeni hatékonyságáról szólva elmondta, hogy vannak biztató eredmények, és a magyar kutatócsoport is foglalkozik ilyenek és meglévő alapanyagok tesztelésével is. Ezek azonban még csak a laboratóriumi tesztelési fázisban tartanak, vagyis egyhamar nem lesznek közforgalomban.

Jakab Ferenc azokról a világszerte felröppent hírekről is, hogy újra meg lehet fertőződni a vírussal, de szerinte ezt inkább tesztelési vagy diagnosztikai hiba okozhatja.

Úgy tűnik jelenleg ugyanis, hogy rövid távon, 1-3 évig minimum védettséget szerez az, aki átesik a vírusfertőzésen.

Ugyanakkor az sem kizárható, hogy ez a vírus, ha vége is lesz a járványnak, később vissza fog térni ciklikusan.

Jakab Ferenc professzor március elején az InfoRádió Aréna című műsorában is beszélt a koronavírus-fertőzésről, a bezsélgetést alább megnézheti, illetve meghallgathatja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×