INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

koronavírus

kutatás

jakab ferenc

védettség

dr. Jakab Ferenc virológus

Jakab Ferenc: úgy tűnik, megszerezhető a védettség

Infostart

Egyelőre sikeresnek látja a magyar karanténintézkedéseket és a lakosság reagálását Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja Virológiai kutatócsoportjának, valamint a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője. Szerinte rövid távon, minimum 1-3 évig védettséget szerez az, aki átesik a vírusfertőzésen.

„Úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk”, ami egy nagyon jó hír, mert a járvány lassítása és az esetszámok alacsonyan tartása megakadályozza az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését – idézte Jakab Ferenc professzor szavait a Pécsi Tudományegyetem UivTV-jének adott online interjúból a Szabad Pécs.

Ugyanakkor a professzor szerint egyelőre csak matematikai modellekre tudnak támaszkodni, mind a járvány adatait és a fertőzöttek változását illetően (járványgörbe), mind abban a tekintetben, hogy mikor jöhet el a magyarországi megbetegedéseket illetően

a harmadik szakasz, a tömeges megbetegedések időszaka.

A különféle, már meglévő gyógyszerek koronavírussal szembeni hatékonyságáról szólva elmondta, hogy vannak biztató eredmények, és a magyar kutatócsoport is foglalkozik ilyenek és meglévő alapanyagok tesztelésével is. Ezek azonban még csak a laboratóriumi tesztelési fázisban tartanak, vagyis egyhamar nem lesznek közforgalomban.

Jakab Ferenc azokról a világszerte felröppent hírekről is, hogy újra meg lehet fertőződni a vírussal, de szerinte ezt inkább tesztelési vagy diagnosztikai hiba okozhatja.

Úgy tűnik jelenleg ugyanis, hogy rövid távon, 1-3 évig minimum védettséget szerez az, aki átesik a vírusfertőzésen.

Ugyanakkor az sem kizárható, hogy ez a vírus, ha vége is lesz a járványnak, később vissza fog térni ciklikusan.

Jakab Ferenc professzor március elején az InfoRádió Aréna című műsorában is beszélt a koronavírus-fertőzésről, a bezsélgetést alább megnézheti, illetve meghallgathatja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

200303 MAGARE 1 Jakab Ferenc
 
200303 MAGARE 2 Jakab Ferenc
 

Nyitókép: Gűth Ervin
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018