INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

koronavírus

vakcina

teszt

Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Különleges módszert tesztelnek a koronavírus ellen

Infostart

Az idővel és a járvánnyal folytatott versenyfutás jegyében újabb vakcina esetében rövidítették le az eljárásrendet, és lépett a klinikai vizsgálati szakaszba Amerikában. Negyven önkéntessel kezdődik a vizsgálat.

Indul az Inovio nevű amerikai vállalat által a Covid-19 ellen fejlesztett vakcina emberes tesztje - adta hírül a TechCrunch cikke alapján a hvg.hu. Az amerikai gyógyszerészeti hatóságtól (FDA) kapott jóváhagyás alapján az INO-4800 nevű szert 40 egészséges önkéntesnek adják majd be, elsősorban az Egyesült Államokban.

Az Inovio vakcinája nem a hagyományos, antitest-beadáson alapuló megoldást jelentene, hanem egy különleges génszekvenciát juttat az emberi szervezetbe, amely arra ösztönzi a testet, hogy termeljen ellenanyagot.

Az első eredményeket nyárra várják a szakemberek.

Ha azonban minden jól alakul, akkor sem valószínű, hogy hónapok múltán (széles körben alkalmazható) védőoltás születik belőle, erre ugyanis legalább egy, másfél évet kell várni.

A cég szerint egyébként idővel akár egymillió vakcinát is képesek lesznek előállítani, ehhez azonban még nagyon sok vizsgálatot kell elvégezniük.

Az Inovio vakcinája mellett két másik fejlesztés kapott engedélyt a klinikai tesztekre. Az egyik az amerikai Moderna és a szintén amerikai NIAID, a járványos betegségeket vizsgáló központ munkája, a másik pedig a CanSino Biologics és a Pekingi Biotechnológiai Intézet vakcinája. Az előbbinél 2021 nyaráig tart a klinikai tesztek első fázisa, a másiknál idén decemberig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018