eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2020. március 14-én. Trump bejelentette, hogy átesett az újkoronavírus-teszten, a lánya és tanácsadója, Ivanka Trump pedig önkéntes karanténba vonult.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Vád: „Trump exkluzív koronavírus-vakcinát akart Amerikának”

Exkluzív, csak Amerikában használható koronavírus vakcinát akart Donald Trump – állítják németországi források. Jelentések szerint az amerikai elnök jelentős összeget ígért azért, hogy egy német cég átadja az általa fejlesztett oltóanyag exkluzív jogait.

„Csata a CureVac cégért” – így írják le azt a hírt, amely szerint az amerikai elnök a tengerentúlra próbálta csábítani a kísérleti koronavírus-vakcinát létrehozó német céget.

A Welt am Sonntag német bulvárlap szerint

Donald Trump olyan exkluzív jogokat akart venni, amelyek szerint az ellenszert „csak az Egyesült Államok részére” gyártanák.

Ezt egy német kormányforrás közölte a lappal.

Az érintett gyógyszercég, a tübingeni székhelyű CureVac úgy nyilatkozott, hogy „továbbra is elkötelezett egy olyan vakcina kifejlesztése mellett, amely világszerte segíti és védi a betegeket”. A Welt szerint azonban a német kormány „visszavág és pénzügyi ösztönzőkkel próbálja az országban tartani a vállalatot”.

A cég „több szervezettel és hatósággal áll kapcsolatban,

nem kommentál találgatásokat és visszautasítja

az arról szóló állításokat hogy vásárlási ajánlatokat kapott volna magára a cégre vagy technológiájára”.

Az amerikai média lecsapott a hírre és a Trumppal nem éppen szimpatizáló Washington Post az elnök környezetében próbált információhoz jutni. Egy neve elhallgatását kérő fehér házi illetékes azt mondta: „nem tudnak olyan kommunikációról, amelyben Donald Trump ajánlatot tett volna a CureVac megvételére”. Hozzátette ugyanakkor: az elnök néha olyan privát beszélgetéseket folytat, amelyek még beosztottjai számára sem ismeretesek.

A CureVac honlapján olvasható információ szerint ugyanakkor Trump és Mike Pence alelnök is találkozott márciusban Daniel Menichellával, a cég vezérigazgatójával és a koronavírus vakcina kifejlesztéséről tárgyaltak.

Richard Grenell, az Egyesült Államok németországi nagykövete és az amerikai hírszerzés ügyvezető igazgatója viszont azt posztolta ki a Twitterre, hogy

a Welt am Sonntag csak Amerikának szánt oltóanyagról szóló sztorija „nem igaz”.

Közben a német egészségügyi minisztérium azt mondta: „a szövetségi kormány abban érdekelt, hogy a koronavírus elleni vakcinákat Németországban és Európában is fejlesszék”. Horst Seehofer német belügyminiszter úgy fogalmazott: több kormánytagtól is „úgy hallotta”, hogy a Trump-kormányzat exkluzív jogokat akart szerezni a német cég vakcinájára.

Közben a Washington Post azt állította, hogy az amerikai laborok „gyengén felszereltek ahhoz, hogy a koronavírus elleni életmentő” szereket dolgozzanak ki.

A szövetségi állam által pénzelt négy intézményből kettő nem is vállalt vagy kapott szerepet a fejlesztésben, a másik kettő pedig a lehetséges koronavírus vakcina kisvolumenű tesztelésével foglalkozik csak majd.

Közben a kormány partnereként dolgozó egyik amerikai cég, a Thermo Fisher Scientific 11 és félmilliárd dollárért megvette a holland Qiagen diagnosztikai vállalatot, amely egy órán belüli leletekkel szolgáló koronavírus-tesztelő berendezést dolgozott ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×