eur:
392.81
usd:
366.15
bux:
66822.17
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Tünetmentessé tehető a Crohn-betegség

Koncz Zsuzsa, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa a betegség tüneteiről és a megfelelő gyógyszerekről beszélt.

A Crohn-betegség egy olyan krónikus bélgyulladás, amely bár teljesen nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel tünetmentessé tehető - mondta Koncz Zsuzsa.

A Crohn-betegség multifaktoriális, ami azt jelenti, hogy

nem ismert a betegség kialakulásának pontos oka.

"Családi halmozódás figyelhető meg. Akinek közeli rokonai között volt Crohn-beteg, az hajlamosabb a betegségre" - magyarázta Koncz Zsuzsa. Hozzátette: az autoimmun betegségekhez hasonlóan a Crohn-betegeknél is az immunrendszer kóros működése figyelhető meg.

A leggyakoribb tünetek a tartós vagy visszatérő hasi fájdalmak és hasmenés, esetleg indokolatlan fogyás, vagy hőemelkedés, láz és krónikus fáradtság együttese. A Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa hangsúlyozta, hogy ha valaki ezeket a tünetek tapasztalja, forduljon szakorvoshoz.

Diagnózis és kezelés

A Crohn-betegség pontos diagnózisa gyomor- és vastagbéltükrözésből áll, adott esetben kiegészítő vizsgálatként vékonybél MR-re vagy hasi CT-re is sor kerülhet.

A betegeknél számos gyógyszerrel lehet elnyomni az immunrendszer kóros működését: a fellángolási időszakban, amikor a bél gyulladt, először enyhébb immunmoduláns gyógyszereket írnak fel. Ha a szervezet nem ad kedvező választ, akkor erősebb immunmoduláns gyógyszerekre kerül a sor. Végső és legrosszabb esetben azonban sebészi beavatkozás is szükségessé válhat, amely során eltávolítják a gyulladt bélszakaszt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×