eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Wikipédia/Ruffnax (Crew of STS-125)

Rendkívüli felvételt küldött a Hubble űrteleszkóp

A Jupiter Nagy Vörös Foltjáról készített felvétel a bolygó légkörében keringő felhők korábbiaknál intenzívebb színeit és azok változását mutatja be, melyek információkkal szolgálnak a bolygó atmoszférájában játszódó folyamatokról.

A Jupitert jellemző sávok a különböző vastagságú és magasságú ammónia jégfelhők eltéréseiből adódnak. A világosabb sávokban magasabban lévő és vastagabb felhők helyezkednek el, mint a sötétebbekben. A bizonyos szélességi körökön eltérő irányban áramló rétegek különböző légköri nyomásra vezethetők vissza.
A Jupiter, forrás: Wikipédia/NASA, ESA, and A. Simon (Goddard Space Flight Center)
A Jupiter, forrás: Wikipédia/NASA, ESA, and A. Simon (Goddard Space Flight Center)

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA honlapján közzétett felvétel egyik legfontosabb látványosságai a híres Nagy Vörös Folt felé áramló felhőrétegek. A Nagy Vörös Folt a Naprendszer legnagyobb vihara, felette a felső légkör több száz fokkal forróbb, mint bárhol máshol a Jupiteren.

A bolygó felhősávjait elválasztó szelek elérhetik az óránkénti 644 kilométeres sebességet.

A Nagy Vörös Folt "esküvői torta alakú", amelynek felső szintje több mint 5 kilométerrel emelkedik a többi terület felhői fölé. A gigantikus struktúra, amelynek átmérője a Földénél nagyobb, egy anticiklon, vagyis magas nyomású felhőrendszer, amely az 1800-as évek óta lassan és fokozatosan leépül. A változás oka egyelőre ismeretlen.

A Nagy Vörös Folt alatt észlelhető egy ciklon (alacsony légnyomású területek körüli örvény), amely a folthoz képest ellenkező irányú. A kutatók a bolygó egész területén megfigyeltek különböző megjelenésű ciklonokat.

Érdekes információkkal szolgált a Jupiter egyenlítőjénél lévő öv színének megfigyelése.

A fényes narancssárga szín annak jele lehet, hogy a mélyebb felhők elkezdenek kitisztulni, ezáltal az ezeket takaró párában láthatóvá válnak a vörös részecskék.

A Hubble kamerája akkor rögzítette a Jupiter képét, amikor az a Földtől 643 millió kilométer távolságban, szinte teljesen a Nappal szemben helyezkedett el az égbolton.

Az új kép látható fényben készült az OPAL (Outer Planets Atmospheres Legacy) program részeként, amelynek keretében évente készít a Hubble felvételt a Naprendszer külső bolygóiról, hogy megfigyeljék a viharokban, szelekben és felhőkben bekövetkező változásokat.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×