INFORÁDIÓ 
2019. december 8. vasárnap
Mária

csendes-óceán

szemételtakarítás

műanyag

San Francisco, 2018. szeptember 9.A holland Boyan Slat által feltalált, Ocean Cleanup nevű szerkezetet vontatja ki a projekt hajója a San Francisco-öbölből 2018. szeptember 9-én. Az óceánok műanyaghulladékainak eltakarítására szolgáló Ocean Cleanup két év tesztidőszak után indult útnak a nagy csendes-óceáni szemétszigethez. A tengeráramlatok által összeterelt, vízfelszínen és az alatt lebegő hulladék a világóceánban felgyülemlett szemétfoltok legnagyobbika, amely felbecsülhetetlen károkat okoz az óceán élővilágában és a madárpopulációkban. (MTI/EPA/Monica Davey)

Nem a tervek szerint működik a csendes-óceáni szemételtakarítás

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Nem a tervek szerint működik a csendes-óceáni szemételtakarítás két hónappal a különleges hulladékgyűjtő üzembe állítása után - közölte a The Ocean Cleanup projekt szóvivője.

A problémát az jelenti, hogy a rendszer megfogja a műanyagot, de nem tartja meg. Boyan Slat, a projekt alapítója olyan előre nem látható problémáról beszélt, mely azonban - szerinte - megoldható. A csoport már néhány hete jelentette a problémát, de megoldást eddig nem találtak rá.

Jan van Evijk szóvivő szerint a System 001 nevű rendszer túl lassan mozog a vízben, de az ennek hátterében álló pontos ok nem ismert. A probléma nem jelentkezett sem a tesztelések, sem a számítógépes modellezések során.

A rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra.

Ahhoz, hogy a The Ocean Cleanup projekt működjön, a rendszernek gyorsabban kell haladnia a vízen, mint a műanyaghulladéknak, amelyet el kell fognia. A rendszer lassúságának okai a szél és a hullámok lehetnek - véli a szóvivő. Egy másik ok lehet, hogy a cső végei hullámszerű mozgást végeznek, ami lelassítja a rendszert.

A szerkezetet október elején kivontatták a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez, a kaliforniai partoktól 2000 kilométerre lévő Great Pacific Garbage Patchhez a vízben lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére. A kutatók becslései szerint a System 001 mintegy 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze.

Nyitókép: MTI/EPA/Monica Davey
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018