eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megvan a kulcs a szuperbaktériumok legyűréséhez

A jól megválasztott antibiotikum alkalmazása komoly előrelépést jelenthet a szuperbaktériumok ellen vívott globális küzdelemben - állítják ausztrál kutatók.

A szakembereknek 12,3 százalékról 3,7 százalékra sikerült visszaszorítaniuk a Klebsiella és E. coli szuperbaktériumokkal fertőzött páciensek halálozási rátáját azáltal, hogy a megfelelő antibiotikumot választották ki a már létező készítmények közül a páciensek kezelésére.

A vizsgálatban részt vevő ausztráliai Queenslandi Egyetem munkatársa, David Paterson szerint az antibiotikum-rezisztencia problémájának súlyosbodása miatt

sürgősen foglalkozni kell a megfelelő antibiotikumok kiválasztásának fontosságával.

Hozzátette: "a Klebsiella és E. coli szuperbaktériumokra súlyos fenyegetésként tekint az amerikai Járványügyi Központ (CDC), mivel mindkettő egyre ellenállóbbá válik a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumokkal szemben".

A vizsgálat a queenslandi Royal Brisbane and Women's Hospital 400 páciensének, valamint világszerte 25 másik kórház betegeinek bevonásával készült. Az orvosok egy olcsó és gyakran alkalmazott, meropenem hatóanyagú antibiotikummal kezelték a szuperbaktériumokkal fertőzött pácienseket.

"Azt tapasztaltuk, hogy a meropenem sokkal hatékonyabbnak bizonyult a szuperbaktériumok ellen, mint sok másik antibiotikumos kezelés és jelentősen növelte a túlélési mutatókat" - húzta alá Paterson.

A nemzetközi kutatócsoport tovább kutatásai az elsősorban Délkelet-Ázsiában használt cefalosporinoknak - széles spektrumú, baktériumölő hatású antibiotikumoknak - ellenálló szuperbaktériumok problémájával fognak foglalkozni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×