eur:
393.85
usd:
368.17
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Tuschek Mónika, a labor technikusa DNS-mintát tart kezében a Magyar Természettudományi Múzeum Molekuláris Taxonómiai Laboratóriumában. Az intézményben a legkülönbözőbb növény- és állatfajok, illetve az ember molekuláris markereinek - amely legtöbbször DNS - vizsgálata alapján populációbiológiai, biodiverzitási, molekuláris rendszertani, molekuláris evolúciós és konzerváció biológiai kutatások folynak. Ezek a vizsgálatok a múzeumi tárak, a növénytár, az állattár és az Embertani Tár kutatási programjaihoz kapcsolódnak, a növénytani, állattani, ökológiai, rendszertani és antropológiai kutatások elengedhetetlen részeit képezik.
Nyitókép: Kollányi Péter

Különleges gyűjtemény került végveszélybe az MTA szerint

Szakemberek úgy vélik, hogy ellehetetleníti a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának működését egy kormányzati döntés, amely alapján ismét több száz négyzetméter területről kell lemondaniuk.

A Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén állásfoglalást fogadott el, melyben arra kérik az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának nem kelljen további területeket átadnia a Nemzeti Pedagógus Kar részére abban az épületben, ahol mindkét intézmény működik.

A növénytár kétmilliós nagyságrendű gyűjtött anyagot tartalmaz, évente több száz hazai kutató és 30-40 külföldi kutató érkezik ide kutatni. Az anyag gyűjtése több száz évre tekint vissza: a polihisztor Kitaibel Pál gyűjteményén kívül itt található két Kossuth-szekrény (alpesi gyűjtemény), de a leghíresebb magyar botanikusok gyűjteményei is itt kaptak helyet. "A növénytár egyedi magyar kulturális érték, amit meg kell őrizni és hozzáférhető módon kell tárolni, hogy lehessen kutatni" - hangsúlyozta az InfoRádióban Fésüs László Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, az MTA Biológiai Tanulmányok Osztályának elnöke.

Most a Tündérpalotának nevezett épületben van a gyűjtemény, de az Eszterházy Károly Egyetem, illetve Nemzeti Pedagógus Kar osztozik az épületen. A korábbi területcsökkentések után még 700 négyzetméter területet át kell adniuk az egyetemnek.

"Három nagy gyűjtőteremben vannak elhelyezve ezek a szakmai és kulturális értékek, de a gyűjtemény működését ellehetetlenítené, ha még további területeket kellene átadniuk" - mondta Fésüs László, hozzátéve, hogy az átadás első szakasza már megtörtént, hiszen a 700 négyzetméterből 300-at már átadtak. "Ezek irodák és folyosói területek, most azonban már magának a gyűjteménynek a területét kellene csökkenteni - nem mintha a kutatóhelyek megszüntetése ne lett volna jelentős" - hangsúlyozta az MTA Biológiai Tanulmányok Osztályának elnöke.

A növénytár területe folyamatosan csökken: eredetileg 4000 négyzetméteres volt, de a különböző átadandó területi igényekkel az évek során 2500 négyzetméter körüli méretre redukálták. A most esedékes átadásról még januárban született döntés, ám ezzel a szakemberek szerint gyakorlatilag ellehetetlenítik a növénytár működését.

Maradjon minden így az új múzeum kialakításáig

"Az MTA által az ügyben elfogadott állásfoglalás azt az aggodalmat és igényt fejezi ki, hogy ezt a nagy szakmai, kulturális, tudományos értéket meg kell őrizni minden lehetőséget megragadva. A közgyűlés azt kéri, hogy a mostani állapot maradjon fönt, amíg végleges döntés nem születik. A Magyar Természettudományi Múzeum - amely a volt Ludovika épület egy részében működik - esetében is hosszútávú megoldás szükséges" - fejtette ki Fésüs László.

Nagyon fontos és jelentős a kormányzat azon szándéka, hogy épüljön egy új Természettudományi Múzeum, ennek megvalósítása el is kezdődött. Amíg azonban el nem készül, addig a növénytárat a jelenlegi állapotában kell megőrizni a Magyar Tudományos Akadémia álláspontja szerint - ismertette az állásfoglalás tartalmát az MTA Biológiai Tanulmányok Osztályának elnöke.

Az InfoRádió megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is az ügyben - válaszukra várunk.

A növénytár ügyében Podani János, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár nyilatkozott korábban az InfoRádióban, a beszélgetést a kapcsolódó audiófájlok között találják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×