eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Antibiotikum az ivóvízben – egy magyar módszerrel kiszűrhető

Antibiotikum az ivóvízben – egy magyar módszerrel kiszűrhető

Magyar kutatók olyan módszert fejlesztenek ki, amellyel megtisztítható a szennyvíz a gyógyszermaradványok jelentős részétől. A technológia ugyan nem olcsó, de hatékony – mondta az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában Szabó László, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Energia- és Környezetbiztonsági Intézet Sugárkémiai Laboratóriumának tudományos munkatársa.

„Rengeteg gyógyszert szedünk, aminek egy része a kiválasztás során a vizelettel távozik a szervezetünkből. A szennyvízbe kerülnek, ahol komoly problémát jelentenek, hiszen

a szennyvíztelepek a hagyományos technológiákkal nem tudják ezeket a szennyezéseket eliminálni.

Így visszakerülhetnek az ivóvizeinkbe, amivel saját magunkat és a környezetünket is mérgezzük” - ismertette a problémát Szabó László.

Elmondta, hogy az antibiotikum-maradványok a szennyvizekben azért veszélyesek, mert elősegítik az antibiotikum-rezisztens törzsek kialakulását, így ha gyógyszert kell szednünk, az nem lesz olyan hatékony a baktériumokkal szemben.

Az antibiotikum-maradványok egy része egy bizonyos hatásfokig kiszűrhető, ám

az is komoly problémát jelent, ha nagyon alacsony koncentrációban marad az ivóvízben

– tette hozzá a kutató.

„Ionizáló sugárzással próbáljuk ezeket a szerves szennyezőket eltávolítani, aminek során a vízből olyan reaktív ágenseket készítünk, amelyek képesek lebontani a szennyezőket” - ismertette Szabó László, aki szerint ez nagyon hatékony eljárásnak számít.

Antibiotikum az ivóvízben – egy magyar módszerrel kiszűrhető

A technológiának számos alkalmazása létezik: Koreában például működik olyan szennyvíztisztító telep, ahol elektrongyorsítót alkalmaznak – mondta a kutató, aki szerint ez a technológia más eljárásokhoz képest elég egyszerű: gyakorlatilag csak az elektrongyorsító szükséges a folyamatos alkalmazáshoz.

„Maga a berendezés drága, de ha megfelelően beállítjuk a dózist, akkor rentábilis technológia lehet”

- fogalmazott az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Energia- és Környezetbiztonsági Intézet Sugárkémiai Laboratóriumának tudományos munkatársa.

A beszélgetés teljes hosszában meghallgatható ma este hét órától az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×