eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ezt a képet nézve igazi űrhajósnak érezheti magát

Ezt a képet nézve igazi űrhajósnak érezheti magát

Mintha csak az űrben utazna, olyan jól láthatja a hamarosan a Szaturnusz légkörében elégő Cassini felvételén, ahogy napfényben fürdik a Naprendszerünk egyik legfurcsább jelensége.

Régóta lázban tartja a kutatókat a Szaturnusz északi sarkvidékén megfigyelhető hatszögletű vihar, amelynek méretét jól jelzi, hogy négy Föld bolyó is elférne benne.

"Egyetlen óriásbolygónál sincs ilyen, és maguk a létezésük, kialakulásuk is rejtély" - mondta az InfoRádióban korábban a különleges, a Naprendszerben egyedülálló jelenségről Sárneczky Krisztián, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Intézetének munkatársa. A titokzatos légköri képződmény alakja vélhetően a Szaturnusz szeleinek nagyon eltérő sebességeiből eredeztethető.

Ezt a képet nézve igazi űrhajósnak érezheti magát

A 2016-os év nagy híre volt, hogy ez a vihar kékről aranyszínűre változott, és senki sem tudja pontosan, miért. A kutatók úgy gondolják, hogy a színváltozás valószínűleg a bolygó évszakokhoz köthető változása miatt következett be.

A megfigyelést az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Cassini nevű űrhajója tette, amely 2004 óta figyeli a hatodik bolygót, és amely hamarosan, útja végeztével, szeptember 15-én elég a Szaturnuszba légkörében. Addig azonban még különleges mérési eredményekkel és fantasztikus fotókkal lepi meg a tudósokat.

Ilyen meglepő tény volt például, hogy a Szaturnusz és gyűrűi között nagyjából kétezer kilométer széles, viszonylag pormentes sáv, a "nagy üresség" tátong. "A Cassini folytatja útját, a tudósok pedig igyekeznek kideríteni, hogy a vártnál miért sokkal kevesebb a por a bolygó és gyűrűi között" - írta akkor Earl Maize, a NASA bolygókutató központjának munkatársa, a Cassini-projekt irányítója.

A Cassini küldetése 20 év után lassan véget ér, már pályát módosított, és a Szaturnusz felé kering, eközben készítette a fent bemutatott fotót is (eredetije a NASA honlapján látható). Az űrszonda az óriásbolygó gyűrűrendszeréről is továbbított korábban értékes adatokat. „A Szaturnusz gyűrűi apró kövekből, kavicsokból, porszemcsékből állnak, és a kiterjedésükhöz képest nagyon vékonyak a gyűrűi” - mondta az InfoRádió Szigma – a holnap világa tudományos magazinműsorában Szabados László, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×