eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A kérdés az, hogy milyen sebességgel tágul a világegyetem

A kérdés az, hogy milyen sebességgel tágul a világegyetem

Az InfoRádió által megkérdezett asztrofizikus szerint az univerzum gyorsuló tágulásáról szóló kutatási eredmény sajtóban hangoztatott interpretációja nem igaz. Frei Zsolt, az ELTE Fizikai Intézetének tanszékvezetője a Szigma - a holnap világa című magazinműsorban azt mondta: a tanulmányban nem azt állítják, hogy erre nincs mérési eredmény, evidencia, hanem azt, hogy az még marginális mértékű.

„Azt elég régóta tudjuk, hogy az az anyag, ami világít és fényes az univerzumban – a csillagok fénye – nem magyarázza meg az összes tömeget, amiről egyébként tudjuk, hogy ott van” - mondta a sötét anyaggal kapcsolatban az ELTE Fizikai Intézetének tanszékvezetője.

„Ha ránézek egy olyan galaxisra, mint amilyen a Tejútrendszer is, mondjuk az Andromédára – ami a legközelebbi nagy galaxis –, akkor abban látok ezer milliárd csillagot fényleni összeolvadva egy forgó spirálkarokkal teli tányér mentén. Viszont ha megnézem, hogy körülötte a galaxis szélén milyen sebességgel keringenek a csillagok, akkor Newton törvénye alapján ki tudom számolni, hogy mennyi anyagmennyiség kell, hogy legyen ebben a galaxisban” - mondta Frei Zsolt.

„Így megállapítjuk, hogy tízszer annyi anyagmennyiség van a galaxisban, mint amennyit látunk a világító csillagokban. Ezért mondjuk azt, hogy egy tipikus galaxisban az anyag 90 százaléka hiányzik, ezt nevezzük sötét anyagnak, merthogy nem világít” - magyarázta az egyetemi tanár.

Kijelentette: „tudjuk, hogy tágul a világegyetem. Már Edwin Hubble amerikai csillagász 1920-as években végzett munkája óta egészen pontosan tudjuk, hogy tágul az univerzum.”

Hozzátette: az viszont, hogy lassul vagy gyorsul ez a tágulás, mostanáig vitatéma volt.

„Az elmúlt években konszenzus látszik kialakulni abban a kérdésben, hogy nemcsak tágul, hanem gyorsulva tágul az univerzumunk. Ez a gyorsulás az egyelőre még kevésbé ismert sötét energiának a következménye” - közölte a tanszékvezető.

Az egyetemi tanár elmondta, hogy alaposan megnézte azt a cikket, amiben esetleg cáfolják azt, hogy létezik a sötét energia, vagy hogy gyorsulva tágul az univerzum.

Az ELTE Fizikai Intézetének tanszékvezetője szerint ennek a kutatási eredménynek a sajtóban hangoztatott interpretációja nem igaz.

„A cikknek is az a címe, hogy 'Marginal Evidence for Expanding Universe'. Tehát nem azt mondják, hogy nincs erre mérési eredmény, evidencia, hanem azt, hogy marginális, szerintük még nem konklúzív” - közölte a szakember.

„Mások szerint konklúzív, míg szerintük kicsit gyenge még ez az evidencia. De azt mindenképpen látjuk, hogy tágul, és gyorsulva tágul az univerzum” - hangsúlyozta Frei Zsolt.

„Az igazi kérdés az, hogy tíz év múlva milyen égi térképező projektek lesznek, amik annyira pontosan tudnak univerzum-szerkezetet térképezni, hogy annak a statisztikai leírásából mondjuk a fizikai állapot egyenlete megállapítható a sötét energiának” - közölte az ELTE Fizikai Intézetének tanszékvezetője.

„Ez egy érdekes kérdés, és ez legalább egy évtizedre előre feladatot ad nekünk” - tette hozzá.

November 3-a a Magyar Tudomány Ünnepe, amelynek leghangsúlyosabb része az MTA budapesti székházában rendezett ismeretterjesztő előadássorozat. Az előadássorozatról – amelyben többek között a sötét anyagról is hallgathatnak előadást az érdeklődők – az akadémia honlapján olvashatnak részletesebbenAz előadások ingyenesen látogatók, ám előzetes regisztrációhoz kötöttek. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×