eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megtalálták a legendás cirkálót 100 évvel az elsüllyesztése után

Brit és dán roncskutatók rábukkantak Norvégia partjainál az 1916-os jütlandi tengeri ütközetben elsüllyedt HMS Warrior brit páncélos cirkáló roncsaira.

A hadihajó egyike volt a brit flotta 151 hajójának, amely 1916. május 31-én és június elsején megütközött a német haditengerészet 99 hajójával, amelyek megpróbáltak kitörni a britek által tengeri blokád alatt tartott német partoktól. Ez a csata volt az első világháború és minden idők legnagyobb tengeri ütközete az Északi-tengeren, Jütland térségében, Skagerraknál.

Az ütközet helyszíne nemzetközi védelem alatt álló katonai emlékhely, az elsüllyedt hajók roncsait hadisírokként tartják számon, kutatásuk régóta folyik.

A tengeri ütközetben 14 brit és 11 német hadihajó süllyedt el, az HMS Warrior az utolsó brit hajóroncs, amelyre rábukkantak a tenger mélyén, és 8500 katona vesztette életét.

"Ez az a jütlandi csata egyetlen hajóroncsa, amelyről határozottan állíthatjuk, hogy nem fosztották ki" - hangoztatta Innes McCartney brit tengeri régész, a Bournemouth i Egyetem oktatója, több roncskutató expedíció résztvevője, aki több tucat hajóroncsot azonosított a térségben.

A cirkáló a feje tetején áll, egy olyan térségben süllyedt el, ahol nagyon puha a tengerfenék, a felső fedélzetéig teljesen belesüppedt abba - mondta a kutató a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportálnak.

McCartney szerint az HMS Warrior súlyosan megsérült a tűzharcban, de megpróbált visszajutni brit földre. Amikor a hajó motorjai felmondták a szolgálatot, egy brit anyahajó, az HMS Engadine vontatta, ám a Warrior megtelt vízzel. Legénységének mintegy 700 életben maradt tagját kimenekítették.

McCartney közölte, hogy egészen augusztus 25-i felfedezéséig nem ismerték a hajó hullámsírjának pontos helyét.

Az HMS Warrior a második nagy hadihajó, amelynek roncsait néhány hónapon belül megtalálta a brit-dán kutatócsoport a térségben. Márciusban a második világháborúban elsüllyedt HMS Tarpon brit hadihajóra bukkantak, amely 1940-ben egy felfegyverzett német kereskedelmi hajóval vívott csatában süllyedt el.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×