eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Már a szomszédban az erdők nagy ellensége

Már a szomszédban az erdők nagy ellensége

Fekete kitinpáncél fehér pötyökkel, hosszú fekete csáp fehér csíkokkal - így néz ki az ázsiai hosszúcsápú cincér. A rovar képes egész erdőket kipusztítani, és már Ausztriában is megjelent - hangzott el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO fehéroszországi konferenciáján, amelyről Horváth Kitti európai és közép-ázsiai erdészeti szakreferens számolt be.

Sok kihívással kell szembenézni, ezek közül az egyik az új fajok terjedése – ez szerepelt a FAO minszki találkozójának középpontjában is.

A konferencián a cél az volt, hogy olyan együttműködést indítsanak el, ami lehetővé teszi, hogy együttesen lépjenek fel az invazív új fajok terjedése ellen – mondta Horváth Kitti európai és közép-ázsiai erdészeti szakreferens.

Az egyik faj, amelyre figyelni kell, az az ázsiai hosszúcsápú cincér. A rovar Kelet-Ázsiában honos, de Európában is megjelent. Magyarországon még nincs jelen, Ausztriában azonban már észlelték. Károsítja a faanyagot, ezért komoly lépéseket kell tenni a megtelepedése ellen – emelte ki.

S hogyan lehet felismerni ezt a cincért? Nagyobb testű, fényes fekete kitinpáncélján fehér pöttyök virítanak, csápjai pedig fekete-fehér csíkosak.

Horváth Kitti hangsúlyozta: fontos a megelőzés. Ha olyan szállítmány érkezik az országba, amely problémás lehet, akkor azt alaposan át kell nézni, mintát vesznek belőle, és elemzésre küldik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×