eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás

A hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás, Közép-Ázsia hegyvidéki területein 4 ezernél is kevesebb hópárduc él már csak és a számuk egyre csökken - állapítja meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése, amelyet a hópárducok világnapja, október 23. alkalmából hoztak nyilvánosságra.

A WWF Magyarország MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a jelentés beszámol a faj jelenlegi állapotáról és a hópárducokat fenyegető veszélyekről. A szervezet sürgős nemzetközi fellépést szorgalmaz a hópárducok sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvása érdekében, amelyet az éghajlatváltozás hatásai kritikusan veszélyeztetnek. A terület emellett több százmillió embert lát el ivóvízzel Ázsia szerte.


A Sérülékeny kapcsolatok: ember, víz, hópárduc és a globális éghajlat címmel kiadott tanulmányból kiderül, hogy a hópárducok élőhelyének több mint egyharmada lakhatatlanná válhat, ha nem fordítanak nagyobb figyelmet a klímaváltozás hatásainak visszaszorítására.


"A felmelegedés egyik látható jele az erdők szintjének magasabbra tolódása és az egyre magasabb területekre költöző mezőgazdaság és legeltetés, ami egyre kisebb területre szorítja vissza az állatokat" - olvasható a közleményben.

A szervezet szerint ez a folyamat nemcsak azért aggasztó, mert egy veszélyeztetett faj élőhelyéről van szó, hanem azért is, mert ez egyben Ázsia legfőbb vízgyűjtő területe. A WWF jelentése kiemeli, hogy mintegy 330 millió ember él a hópárducok élőhelyén eredő folyók 10 kilométeres körzetében, akiknek napi vízellátása közvetlenül függ a terület biztonságától.



A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás drasztikusan megváltoztatja a hegyekből származó víz áramlását, amellyel szerte a kontinensen tömegek megélhetése kerül veszélybe.

Az összegzés szerint Közép-Ázsia hegyvidéki területein 4 ezernél is kevesebb hópárduc élhet már csak és a számuk egyre csökken. Élőhelyük fokozatos elvesztése, az erózió, az orvvadászat, valamint a helyi közösségek konfliktusai az elmúlt 16 év alatt együttesen hozzájárulnak a populáció mintegy 20 százalékos csökkenéséhez és a példányok szétszóródásához.


A hópárducok világnapja alkalmából a WWF Magyarország is közzétette a WWF Mongólia és a WWF Nepál által kiadott kameracsapda-felvételeket, amelyek segítségével az érdeklődők betekintést nyerhetnek a rejtőzködő életmódot folytató nagyragadozó életébe.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×