eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb bizonyíték az autizmus genetikai eredetére

Sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy egy gyermek autista lesz, ha egy vagy több testvére már szenved e komplex betegségben. Korábban három-tíz százalékosra becsülték ezt az eshetőséget, amely valójában 18,7 százalékos - derült ki a Kaliforniai Egyetem és annak egyik intézete, a M.I.N.D. kutatói által elvégzett nagyszabású nemzetközi tanulmányból.

A fiúk esetében az autizmus kockázata még magasabb - több mint 26 százalék -, és meghaladja a 32 százalékot, ha idősebb testvérei közül kettő vagy több autista.

Az összes autista gyermek mintegy 80 százaléka fiú, amit ez a legfrissebb tanulmány is megerősített. A kutatók 664, a kutatás kezdetén átlagosan nyolchónapos gyermeket vizsgáltak, akiknek kétharmada félévesnél fiatalabb korában került a tudósok látókörébe.

Azokban a családokban, ahol már volt autista gyermek, a betegség előfordulásának a kockázata a fiatalabb gyermeknél meghaladja a 20,1 százalékot, ahol pedig több autista gyermek is volt, a 32,2 százalékot.

A vizsgálatban résztvevők közül mindössze 37 esett ebbe a kategóriába.

A kutatók hároméves korukig figyelték a gyermekeket, amikor is az autizmus meglétét vizsgálták.

"Ez a legkiterjedtebb vizsgálat, amelyet autista gyerekek öccsein és húgain elvégeztek" - mondta el Sally Ozonoff, a M.I.N.D. Intézet pszichiátriai és viselkedéstudományi professzora, a tanulmány szerzője. Közleményében hozzátette: eddig egyetlen tanulmány sem mutatott ki ilyen magas szintű autizmus-kockázatot ezen gyermekek esetében.

A szerzők hangsúlyozták a genetikai tényezők egyértelmű szerepét a gyermeket a gondolkodásban, a kommunikálásban, szociális interakcióban és a tanulásban akadályozó komplex zavar, az autizmus kialakulásában.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×