eur:
388.97
usd:
362.03
bux:
67965.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem kell aggódnunk a repülőgép-anyahajó mérteű kisbolygó miatt

Repülőgép-anyahajó méretű kisbolygó suhan el a Föld közelében novemberben, az aszteroida azonban az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakértői szerint semmiféle veszélyt nem jelent majd.

A 2005 YU55 katalógusjelű aszteroidát az Arizonai Egyetem égbolt-megfigyelési programja keretében 2005 decemberében fedezték fel. Méretei és pályája miatt a csillagászok a potenciálisan veszélyes égitestek közé sorolták a kisbolygót - olvasható a Space.com csillagászati hírportálon.

Az aszteroida átmérője 400 méter, és novemberi látogatásakor "mindössze" 325 ezer kilométerre, azaz kisebb távolságra lesz bolygónktól, mint a Hold, amelyet 384 ezer kilométer választ el a Földtől.

"A YU55 a következő száz évben nem jelent semmiféle veszélyt" - jelentette ki Don Yeomans, a NASA földközeli objektumok után kutató programjának (Near-Earth Object Program Office) vezetője. A szakértő szerint az aszteroida, még amikor a legközelebb lesz is a Földhöz, akkor is csekély, gyakorlatilag mérhetetlen gravitációs hatást gyakorol a bolygóra, nem lesz hatással az árapály-rendszerre, és semmi egyébre sem.

Tavaly áprilisban, amikor a YU55 2,3 millió kilométerre volt a Földtől, a világ legnagyobb rádiótávcsövén, az Arecibo Obszervatórium (Puerto Rico) teleszkópján sikerült olyan felbontású felvételeket készíteni az aszteroidáról, amelyeken egy képpont (pixel) terepi kiterjedése 7,5 métert tett ki.

"Ezúttal sokkal élesebb és részletesebb képeket remélünk készíteni. Az aszteroida novemberben hétszer kisebb távolságra halad el, így a felvételeken egy képpont terepi kiterjedése négy méter lesz" - fogalmazott Lance Benner, a NASA bolygókutató részlegének (Jet Propulsion Laboratory, JPL) csillagásza.

A képpontonként négyméteres felbontású felvételek elég részletesnek ígérkeznek ahhoz, hogy meg lehessen különböztetni az aszteroida felületén a krátereket vagy egyéb képződményeket.

A rádiótávcső, valamint a földi telepítésű és infravörös teleszkópok segítségével gyűjtött adatok révén a kutatók többet remélnek megtudni az aszteroida ásványi összetételéről.

"A YU55 aszteroida az úgynevezett C-típusú kisbolygókhoz tartozik, amelyek a feltételezések szerint ősi, a Naprendszer keletkezésének időszakából származó anyagokból képződtek" - hangsúlyozta Barbara Wilson, a JPL tudósa, hozzátéve, hogy az aszteroida novemberi látogatása jó alkalom lesz annak tesztelésére is, hogyan lehet kiválasztani a jövendőbeli emberes kisbolygó-expedíciók számára a legmegfelelőbb aszteroidákat.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×