eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szenyezett levegőben nagyobb a szívbetegség kockázata

Több új kutatás szerint az erősen szennyezett levegő fokozza a koszorúér-betegség és általában az érelmeszesedés kockázatát. Az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóiratában közölt vizsgálatokban német és amerikai kutatók ismertették eredményeiket.

Az egyik vizsgálat 1999-ben, a Ruhr vidéken kezdődött, ahol 4814, önként jelentkező, egészséges felnőtt alapos orvosi megfigyelését kezdték el, és folytatják jelenleg is. Az elemzések bizonyították, hogy az erősen szennyezett levegőben élők nyaki ereinek fala korábban válik kórosan vastaggá, mint a jó levegőjű környezetben élő embereké. Párhuzamos tanulmányukban amerikai szakemberek kimutatták, hogy a Los Angeles egyik autópályája mentén lakók ütőereinek fala kétszer gyorsabban meszesedik, ha 100 méteren belül, közvetlenül az út mellett laknak, mint ha lakhelyük ugyanabban a kerületben, de az úttól távolabb van. A két csoport közötti különbség egyértelműen arányos volt az autóforgalom okozta légszennyeződés közötti eltérés mértékével.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×