eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szenzációs felfedezés: Gén hajlamosít az agyhártyagyulladásra!

Az agyhártyagyulladásra hajlamosító géneket azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A felfedezésről a neves genetikai szaklap a Nature Genetics számolt be. A kutatás eredménye révén révén új oltóanyagok fejleszthetők ki.

A meningitisz az agyburkok, azaz az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedése. A fertőzést vírusok és baktériumok okozzák, ám míg az előbbiek általában ártalmatlan, rövid lefolyású betegséget idéznek elő, utóbbiak sokkal súlyosabb lefolyású, az esetek 14 százalékában halállal végződő folyamatért felelősek.

A tudósok már korábban is feltételezték, hogy egyes emberek génmintázatuk okán könnyebben betegednek meg, mint mások, de mivel a kutatást kisszámú betegcsoport bevonásával végezték, nem sikerült egyértelműen bizonyítani az összefüggéseket.

A nemzetközi kutatócsoport az egyik legveszélyesebb kórokozóval, a Neisseria meningitidis nevű baktérium által kiváltott agyhártyagyulladással foglalkozott. A vizsgálatban 1400 ilyen betegségen átesett DNS-ét hasonlították össze 6000 egészséges egyén génmintázatával.

Első lépésként a kutatók 475 agyhártya gyulladásos brit beteg teljes genetikai kódját térképezték fel, valamint 4700 egészséges személyét. Ezután sikerült egyértelmű eltérést kimutatniuk az immunválaszért felelős gének kis csoportjai között. A tanulmány következő fázisában két másik európai populáció képviselőit is bevonták a vizsgálatba, ugyanilyen eredménnyel.

Michael Levin, az Imperial College London professzora, a tanulmány szerzője hangsúlyozta: a felfedezés révén a meningitisz B ellen fejleszthető ki oltóanyag, amely az agyhártya gyulladásos esetek többségét okozza Nagy-Britanniában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×