eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Súlyos veszélyeket rejt az E-vitamin

Nem javasolják a kismamáknak az E-vitamin szedését holland orvosok, egy vizsgálatból ugyanis kiderült, hogy az jelentősen növelheti a szívrendellenesség kialakulását a magzatnál. Nem javasolják a vitamin szedését már a teherbe esés előtt sem.

E-vitaminból a napi ajánlott mennyiség kétharmada már kilencszeresére növeli a szívrendellenesség kialakulását a magzatnál - figyelmeztetnek rotterdami Erasmus Egyetem klinikájának kutatói, akik 276 olyan asszony étrendjét vizsgálták meg, akinek szívbeteg gyermeke született, és 324 olyanét, aki egészséges gyermeknek adott életet.

Mint kiderült, a magzat számára már az is hasonlóan ártalmas, ha az édesanyja a teherbe esés előtt egy hónappal ilyen adagban szedett E-vitamint.

A vizsgálat megállapította, hogy a szívrendellenességgel született babák édesanyja átlagosan napi 13,3 milligramm E-vitamint szedett - míg az egészséges kicsiké átlagosan csak 12,6 milligrammot. A beteg babák 32 százalékának az édesanyja szedett átlagosan 14,9 milligramm E-vitamint naponta. Az Európai Unió irányelve szerint a napi ajánlott mennyiség 20 milligramm naponta.

Az E-vitamin megtalálható a diófélékben, a magokban, a zöldségolajokban és a tojásban. Sok állapotos nő azért szedi, mert korábbi kutatások azt bizonyították, hogy védelmet nyújt a koraszülés és a vészesen magas vérnyomással járó preeclampsia ellen.

Azt ugyan a holland kutatók sem tudják megmagyarázni, miért okoz magzati szívrendellenességet az E-vitamin, de úgy gondolják, hogy felboríthatja az oxidánsok és antioxidánsok egyensúlyát a szövetekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×