eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A 70 év körüli agyhalottak szervei is átültethetők

A 70 év körüli agyhalottak veséje is kiválóan alkalmas átültetésre - állapították meg olasz kutatók csaknem 100 olyan veseátültetett vizsgálata után, akik "idős" szervet kaptak. Az eredményeket a New England Journal of Medicine című szaklap legfrissebb száma közölte. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezető koordinátora szerint Európában akkora a szervhiány, hogy ma már az életkor önmagában nem számít akadálynak. Mihály Sándor hozzátette: a magyarok rossz egészségi állapota miatt sokszor még a fiatalabb agyhalottak sem tudnak donorrá válni.

Magyarországon több mint kétszer annyi beteg várakozik életminőség-javító vagy életmentő szervre, mint amennyi transzplantációt egy év során végrehajtanak - mondta az InfoRádiónak az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezető koordinátora.

Mihály Sándor hangsúlyozta: ennek következtében már az életkor nem számít akadálynak, vagyis egy idős ember is lehet szervdonor. Történt már sikeres vesekivétel 74 éves donorból és sikeres májtranszplantáció 63 évesből is.

Mihály Sándor szólt arról is, a transzplantációt végző centrum egyedi döntést hoz arról, hogy a szerv alkalmas lehet-e beültetésre, de elsősorban a vesék felhasználására van lehetőség idős donorokból Magyarországon. Más országokban már májat is ültettek be 70 éves donorból, de nálunk erre nincs gyakorlat - tette hozzá.

A halott szervdonorok átlagéletkora tavaly 45,85 év volt, 1 éves volt a legfiatalabb, és 69 éves a legidősebb, akiből kioperáltak szervet - közölte a vezető koordinátor. Mihály Sándor hangsúlyozta: a magyarok rossz egészségi állapota miatt sokszor még a fiatalabb agyhalottak sem tudnak donorrá válni.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×