eur:
388.52
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egy gén kikapcsolásával örökre elfelejthetjük a diétát?

Arra jutott a Kaliforniai Egyetem tudósainak csapata, hogy elég egy gént "kikapcsolni", és máris feleslegessé válik mindenféle diéta, megtarthatjuk súlyunkat úgy is, hogy sok kenyeret, tésztát, édességet eszünk.

Az Atkins-diéta genetikus megfelelőjének kidolgozásán dolgoznak a tudósok, akik nemrég felfedezték azt a gént, amelyik kulcsszerepet játszik a szénhidrátok zsírrá alakításában. Ha pedig ezt a gént "kikapcsolják" a májban, akkor csökken a testsúly.

A Kaliforniai Egyetem csapata úgy hiszi, a felfedezés fontos lépés az elhízás elleni küzdelemben, és segíthet, hogy az emberek úgy fogyjanak le, mintha Atkins-diétán élnének. Ellenben közben nyugodtan fogyaszthatnak tésztákat, kenyeret, rizst, sütiket.

A gént, a DNA-PK-t a kísérletek során "kikapcsolták" az egerekben, és annyit szénhidrátot ettek, amennyi akartak, mégis 40 százalékkal kevesebb zsírjuk volt, mint azoknak az egereknek, akiknél a gén működött.

Alapvetően a szénhidrát az emésztés során glükózzá válik, ami energiaforrásként szolgál a szervezet számára. A májban a fel nem használt glükóz zsírsavvá alakul, ami zsírszövetté válik. A DNA-PK gén "lekapcsolása" ezt az utolsó lépést akadályozza meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×