Az Atkins-diéta genetikus megfelelőjének kidolgozásán dolgoznak a tudósok, akik nemrég felfedezték azt a gént, amelyik kulcsszerepet játszik a szénhidrátok zsírrá alakításában. Ha pedig ezt a gént "kikapcsolják" a májban, akkor csökken a testsúly.
A Kaliforniai Egyetem csapata úgy hiszi, a felfedezés fontos lépés az elhízás elleni küzdelemben, és segíthet, hogy az emberek úgy fogyjanak le, mintha Atkins-diétán élnének. Ellenben közben nyugodtan fogyaszthatnak tésztákat, kenyeret, rizst, sütiket.
A gént, a DNA-PK-t a kísérletek során "kikapcsolták" az egerekben, és annyit szénhidrátot ettek, amennyi akartak, mégis 40 százalékkal kevesebb zsírjuk volt, mint azoknak az egereknek, akiknél a gén működött.
Alapvetően a szénhidrát az emésztés során glükózzá válik, ami energiaforrásként szolgál a szervezet számára. A májban a fel nem használt glükóz zsírsavvá alakul, ami zsírszövetté válik. A DNA-PK gén "lekapcsolása" ezt az utolsó lépést akadályozza meg.
Magyar érettségi - ezek a feladatok állították kihívás elé a diákokat