eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Paraziták kényszerítették öngyilkosságra a bálnákat?

Kétszáz bálna és delfin sodródott partra egy szigeten Tasmániától délre, az állatok nagy része elpusztult - adta hírül a Reuters. A hírügynökségi tudósítás szerint sok szakember a hajózással együtt járó hanghullámok zavaró hatásával magyarázza ezt a rejtélyes jelenséget. Az InfoRádió által megkérdezett tengerbiológus egy ennél is különlegesebb indokot valószínűsít.

Nem tartja valószínűnek az InfoRádió által megkérdezett tengerbiológus, hogy a hajózással együtt járó hanghullámok a felelősek azért, hogy mintegy kétszáz bálna és delfin sodródott a partra Tasmaniától délre egy szigeten. Az állatok nagy része elpusztult.

Regős János professzor szerint a hajók által okozott zaj a bálnák egymás közötti kommunikációját zavarhatja meg, de ez kevés ahhoz, hogy a partra vessék magukat.

A főiskolai tanár kiemelte: az agyba befészkelő paraziták kényszeríthették öngyilkosságra az állatokat. A bálnák csoportban élnek, így elég, ha a vezérnek az agyába bekerül egy élősködő.

Regős János szerint a parazita az állatok orientációját átalakítja, példaként megemlítette, hogy van olyan húrféreg, amely a szöcskét arra veszi rá, hogy vízbe ugorjon, noha megfullad, de a féreg a vízben ki tud mászni.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×