eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyógyítás saját géntérkép alapján - a mai fiatalok ezt is megérik

A mai 50 év alattiak már biztosan megérik, hogy orvosuk saját géntérképük alapján határozza meg személyre szabottan a számukra legideálisabb gyógymódot - mondta az InfoRádióban Debreceni Egyetem genetikus professzora.

Nagyjából egy évtized múlva már nem tűnik futurisztikus elképzelésnek, ha valaki egy olyan chipkártyával sétál be az orvosához, amelyen saját géntérképe szerepel. Ez lehetővé teszi majd, hogy mindenki olyan gyógymódot, vagy egy adott orvosság olyan dóziság kapjon, amely a szervezete szempontjából optimális.

A humán genomot, azaz az emberi géntérképet már majd' egy évtizede ismeri az emberiség, azonban az ennek felhasználásával történő, a személyre szóló orvoslás még csak most veszi kezdetét - mondta az InfoRádióban Nagy László akadémikus, a Debreceni Egyetem genetikus professzora.

Napjaink kutatóinak célja, hogy egy egyszerű eljárást dolgozzanak ki az egyes emberek géntérképének megrajzolására, amely az akadémikus szavai szerint egy évtizeden belül legfeljebb 1000 dolláros költséget jelent egy ember számára. Azaz aki napjainkban nem több 50 évesnél, az minden bizonnyal élvezheti majd a tudomány ezen áldásos felfedezését.

Nagy László ugyanakkor rámutatott arra is: az egyéni géntérkép önmagában még nem biztosítja a személyre szabott orvoslást, az információkat ugyanis össze kell vetni klinikai adatokkal, amelyek például azt mutatják meg: hogyan reagál valaki az egyes gyógyszeres kezelésekre.

Rámutatott azonban arra, hogy a genetikai tulajdonságokat a világ egyes részein és egyes betegségek esetében már most alkalmazzák, például a véralvadásgátló kezelések során határozzák meg ezen adatok alapján a gyógyszerdózist.

Nagy László akadémikus hozzátette: a Richter Gyógyszergyárral együttműködésben most indul a pszichiátriai betegségek, főleg a skizofrénia leküzdésére irányuló új gyógyszerek fejlesztése.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×