eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Sokkoló: a magyar tizenévesek nyolcvan százaléka passzív dohányos

Magyarországon a húszévesnél fiatalabbak negyven százaléka rendszeres, nyolcvan százalékuk pedig passzív dohányos vagy az is - ismertette a legújabb adatokat az Országos Korányi TBC-és Pulmonológiai Intézet főorvosa. Kovács Gábor figyelmeztet: a dohányzásnak rövid távon is nagyon káros hatásai vannak, árt a tizenéves lányok későbbi gyermekeinek és trombózist okozhat a fogamzásgátlót szedő fiataloknál.

A fiatalkori aktív és passzív dohányzásnak megvannak a maga testi és lelki károsító hatásai - hívja fel a figyelmet az Országos Korányi TBC- és Pulmonológiai Intézet főorvosa, hozzátéve: súlyosabbá válhatnak a később a dohányzással összefüggő kardiovaszkuláris, daganatos és légúti megbetegedések.

Kovács Gábor az InfoRádiónak hangsúlyozta: a tizenéves lányok rendszeres dohányzása komolyan károsíthatja a később vállalt gyerek egészségét, ráadásul a terhességükre is hatással van.

A szakértő szerint a szén-monoxid szervezetbe jutásával romolhat a vér oxigénszállító képessége, így visszaesik a fiatal dohányos fizikai teljesítőképessége, és magasabb lehet a szívfrekvenciája is.

Azok a fiatalok, akik egy hétvégi mulatságon füstölnek, könnyebben nyúlnak a könnyűdrogot tartalmazó cigarettáért, márpedig a szakértő hangsúlyozta: akik megismerkednek a könnyűdrogokkal, később könnyebben elcsábulnak a nehézdrogok fogyasztására is.

Kovács Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a dohányzás nemcsak az idősebbek, de a fiatalok esetében is növeli a trombózis kialakulásának esélyét, hiszen a cigarettázástól a vér sűrűbbé válik. A trombózis kockázata főleg azoknál a lányoknál nagy, akik 17-18 éves korukban fogamzásgátló tablettát is szedtek.

A legfrissebb adatok szerint a magyar fiatalok 16 százaléka nikotinfüggőnek tekinthető. A szakértő szerint ez akár egy-két évi dohányzás után is kialakulhat. A függők egyfajta leszokási programban vehetnek részt - tette hozzá Kovács Gábor.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×