eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megszabadulna a rossz élményeitől? Tetriszezzen!

A népszerű logikai játék csökkenti a trauma után kialakuló stressz hatásait - állítják brit kutatók.

A poszttraumás stressz (PTSD) fizikai vagy lelki trauma esetén alakulhat ki, és olyan traumatikus események idézhetik elő, mint az erőszakos támadások, természeti vagy ember által okozott katasztrófák, balesetek, háború és katonai támadás.

Az egyik leggyakoribb velejárója az úgynevezett flashback-hatás, amikor a traumát kiváltó esemény utáni órákban rögzült emlékek hirtelen, valamilyen illat, hang vagy vizuális élmény hatására bevillannak.

Az Oxfordi Egyetem kutatói abból a feltevésből indultak ki, hogy lehetséges módosítani az agy emlékezetformáló képességét órákkal a traumatikus esemény után. Összesen 40 önkéntest kértek fel arra, hogy nézzenek meg egy filmet, amelyben egy baleset felkavaró képeit mutatták meg nekik. A csoport felének a megrázó képek levetítése után Tetriszt adtak.

Minden kísérleti alanynál figyelemmel kísérték,  milyen gyakorisággal jelentkezik náluk flashback, és azt találták, hogy azoknál, akik tetriszeztek a felkavaró film után, jóval kevesebb traumás élmény villant be újra.

Dr. Emily Holmes szerint a kísérlet ugyan bizakodásra ad okot, és egy járható módszert vetít előre a PTSD kezelésére, de egyelőre az orvosok ne Tetrisszel gyógyítsák a tarumás betegeket.

A szakember azzal magyarázza a Tetrisz hatékonyságát, hogy a játék az agynak éppen azokat a részeit veszi igénybe, amelyek a traumatikus élmények elraktározásáért is felelnek, és mivel a játék miatt megoszlottak az agy erőforrásai, nem vésődtek be annyira mélyen a rossz élmények.

Holmes és más kutató is azonban hozzátette: nehéz kísérleteken keresztül megfigyelni a PTSD hatásait, ugyanis nem lehet egy valódi traumát szimulálni a kísérleti alanyokon, mert az nem etikus.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×